Z tym przepisem na flaki trafiłam w dychę. Teściowa tak długo krążyła przy garze, aż zupa zniknęła

kobieta.gazeta.pl 6 godzin temu
Zdjęcie: Fot. RobsonPL/ iStock


Flaki to zupa, którą się albo kocha, albo omija szerokim łukiem. Choć u wielu budzi skrajne emocje, amatorów jej charakterystycznego smaku nie brakuje. Mimo tego, iż to tradycyjna zupa, nie zawsze wychodzi tak, jak powinna. Co dodać do flaków, by były idealne? Tajemnicą jest pewien składnik.
Mój sąsiad, rzeźnik z dziada pradziada, zna się na mięsie jak mało kto. To właśnie on zdradził mi sposób na flaki, obok których nie da się przejść obojętnie. Okazało się, iż ma swój sekret - do garnka dodaje żołądki drobiowe. Nie mogłam uwierzyć, iż mogą zrobić różnicę, a jednak... choćby teściowa, której pochwały nie przychodzą łatwo, przyznała, iż to najlepsze flaki, jakie jadła. jeżeli masz ochotę na zupę, koniecznie wypróbuj ten przepis. Raz ugotujesz i już nie wrócisz do starej wersji.


REKLAMA


Zobacz wideo Przesolona zupa to nie sytuacja bez wyjścia. Oto sposoby, by ją uratować!


To stary przepis na flaki. Każdy będzie chciał dokładkę
Przyznaję bez bicia - kiedyś szłam na łatwiznę. Kupowałam gotowy wsad w markecie, zalewałam bulionem, doprawiałam po swojemu i uważałam, iż to wystarczy. Jednak wszystko zmieniło się, gdy poznałam recepturę sąsiada. Jak się okazało, żołądki drobiowe nadają zupie charakteru i sprawiają, iż staje się bardziej treściwa. Wystarczy dobrze je przygotować, a flaki nabiorą zupełnie nowego, bogatszego charakteru.


Składniki do przygotowania 6 porcji:


500 g flaków wołowych,
400 g żołądków drobiowych,
3 pałki z kurczaka,
3 marchewki,
korzeń pietruszki,
pół selera,
duża cebula,
łyżeczka koncentratu pomidorowego,
3 liście laurowe,
5 ziarenek ziela angielskiego,
kopiasta łyżka majeranku,
łyżeczka słodkiej papryki,
pół łyżeczki ostrej papryki,
2 łyżki masła,
łyżka mąki,
sól i pieprz do smaku.


PORADA! jeżeli masz ochotę na flaki w bardziej wyrazistej, lekko orientalnej odsłonie, sięgnij po dodatkowe przyprawy. Dodaj 1/4 łyżeczki cynamonu i 1/2 łyżeczki mielonego imbiru, a zupa nabierze głębi oraz delikatnej pikanterii.


Flaczki Fot. Wojciech Surdziel / Agencja Wyborcza.pl


Jak prawidłowo ugotować flaki? Domownikom spadną kapcie z zachwytu
Żołądki i flaki to duet doskonały, ale tylko wtedy, kiedy je odpowiednio przygotujemy. Klucz do sukcesu? Aromatyczny bulion, który nadaje zupie głębi i aromatu. To od niego wszystko się zaczyna.


Najpierw robimy rosół. Pałki kurczaka, marchewka, pietruszka, seler, cebula, liść laurowy i ziele angielskie wrzuć do garnka i zalej 2 litrami wody. Powoli gotuj na wolnym ogniu przez 1,5 godziny, aż całość nabierze intensywnego aromatu.
Gdy bulion jest gotowy, wyjmij mięso, oddziel je od kości, potnij na kawałki i wrzuć z powrotem do garnka. To samo zrób z ugotowanymi warzywami.
Żołądki pokrój na cienkie paski i gotuj w osolonej wodzie przez ok. 40 minut. Tak samo zrób z flakami. Kiedy podroby będą miękkie, dodaj je do zupy.
Teraz pora na zasmażkę. Na patelni rozpuść masło, wsyp mąkę i smaż, aż nabierze złotego koloru. Następnie stopniowo dodawaj do garnka, cały czas mieszając, by uniknąć grudek.
Na koniec sięgnij po przyprawy. Do zupy wrzuć koncentrat pomidorowy, majeranek, słodką i ostrą paprykę, sól, pieprz i opcjonalnie cynamon z imbirem. Wymieszaj, gotuj jeszcze przez 10 minut i rozlej na talerze.


Flaczki podawaj z chrupiącym pieczywem, najlepiej świeżą bagietką lub wiejskim chlebem na zakwasie. Świetnie smakują też z kleksem kwaśnej śmietany, odrobiną świeżo posiekanej natki pietruszki lub ostrą papryczką dla podkręcenia smaku.
Czy lubisz flaczki? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału