Makaron ze szpinakiem i kurczakiem, który zawsze wychodzi. Nie da się tu nic zepsuć

g.pl 10 godzin temu
Zdjęcie: iStock


Makaron ze szpinakiem i kurczakiem to łatwa potrawa, którą z powodzeniem przygotować można zarówno na rodzinny obiad, jak i romantyczną kolację. Oto kilka pomysłów na jego przyrządzenie.
w tej chwili ciągle szukamy przepisów, które nadadzą się na różne okazje, a dodatkowo będą niedrogie i szybkie. Nasz styl życia oraz rosnące koszty utrzymania sprawiają, iż ciągle szukamy nieskomplikowanych rozwiązań również jeżeli chodzi o potrawy.


REKLAMA


Zobacz wideo Qurrito z kurczakiem


Makaron ze szpinakiem i kurczakiem - pomysły na proste modyfikacje
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem to rzeczywiście jedna z łatwiejszych potraw, ale i przy niej może się okazać, iż brakuje nam w lodówce jakiegoś składnika. Wtedy zaczynamy się zastanawiać, czy w ogóle taką potrawę uda nam się przygotować. Tymczasem często wystarczy niewielka zmiana receptury, a potrawa dalej będzie pyszna.


Niezależnie od tego, jaki rodzaj makaronu podany będzie w przepisie, zawsze możemy użyć takiego, jaki mamy w domu. Może być to zatem makaron np. pszenny, wieloziarnisty, na mące z grochu, kolorowy.
jeżeli nie mamy mięsa kurczaka, ale mamy np. indyka, to również można z powodzeniem zastąpić to mięso.
jeżeli nie lubimy ostrych przypraw, to można nie dodawać chilli czy ostrej papryki, a także ograniczyć ilość pieprzu. jeżeli walczymy o ograniczenie ilości tłuszczu, to można użyć jogurtu zamiast śmietany.


Przepis na makaron ze szpinakiem i kurczakiem
Wybierając makaron do tego rodzaju potraw, warto zwrócić uwagę na taki, który będzie pasował do sosu i dodatków. Dlatego dobre będą np. duże muszle, łezki, świderki. A o oto przepis na makaron ze szpinakiem i kurczakiem:


1 podwójna pierś z kurczaka
400 g świeżego szpinaku typu baby
3 ząbki czosnku
1 cebula
1 jajko
2 -3 łyżki jogurtu naturalnego
sól, pieprz
masło.


Wykonanie:
Cebule obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać, drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Na patelnię wyłożyć trochę masła i podsmażyć cebulę. Następnie dodać czosnek i chwilę smażyć. Piersi z kurczaka pokrojone w kostkę w poprzek włókien dorzucić do cebuli i czosnku. Smażyć na małym ogniu 4 - 5 min. Dodać szpinak. Trzymać na ogniu aż liście zmiękną. Wbić jajko i dokładnie wymieszać. Podgrzewać jeszcze przez chwilę pilnując, by jajko nie zsiadło się w formie omleta. Dodać jogurt, wymieszać i gotować chwilę. Doprawić solą i pieprzem. W międzyczasie ugotować makaron według przepisu na opakowaniu. Na talerz wyłożyć makaron, a na niego szpinak z kurczakiem.


Kurczak ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Szpinak świetnie komponuje się z różnymi dodatkami. Podobnie zresztą jest z kurczakiem. Oba te produkty można wykorzystywać w wielu przepisach. Kurczak ze szpinakiem i suszonymi pomidorami to również prosta potrawa, którą z powodzeniem można zaserwować rodzinie lub znajomym.
Składniki:


1 podwójna pierś z kurczaka
400 g szpinaku typu baby
1 słoik suszonych pomidorów
1 cebula
2 ząbki czosnku
oregano
masło
1 śmietana 18%
200 ml bulionu warzywnego
sól, pieprz.


Wykonanie:
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Dodać posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć chwilę razem. Dodać pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka i smażyć 5 min. Suszone pomidory pokroić w paski i dodać do reszty potrawy. Dodać szpinak. Wymieszać i smażyć kilka minut aż szpinak zmięknie. Dodać przyprawy i bulion warzywny. Gotować kilka minut, a na koniec zaprawić śmietaną i zagotować.


Kurczak ze szpinakiem i fetą - wariacje z dodatkiem sera
Są składniki, które nie są koniecznym elementem potrawy, ale dodają jej dodatkowego twista. Jednym z nich jest właśnie ser. Można więc zrobić makaron ze szpinakiem i kurczakiem, a następnie dodać różne rodzaje sera. jeżeli naszą potrawą jest kurczak ze szpinakiem i fetą, to ser ten należy dodać pod koniec przyrządzania potrawy. W zależności od momentu, w którym będzie on dodany, rozpadnie się on całkowicie w potrawie albo będzie widoczny jako białe, niewielkie kawałki.
Można też użyć dowolnego żółtego sera, który trzeba zetrzeć najlepiej na tarce o drobnych oczkach i posypać nim już gotową potrawę. Wówczas ser będzie się lekko ciągnął. jeżeli dodamy sera typu cheddar, to również rozpadnie się on podczas podgrzewania potrawy i chociaż nie będzie widoczny, będzie nadawał dodatkowy smak.
Zobacz też: Mało składników, air fryer i dużo przyjemności z jedzenia. Te przepisy zasługują na Nagrodę Nobla
Idź do oryginalnego materiału