Kalafior zapiekany to zawsze dobry pomysł na przemycenie dużej ilości warzyw w posiłku. To pełnowartościowy obiad, który można serwować choćby kilka razy w tygodniu. Co więcej, jego przygotowanie zajmuje bardzo mało czasu, a w okresie letnim można kupić warzywa w okazyjnych cenach.
REKLAMA
Zobacz wideo David Gaboriaud zrobił wyśmienity tabbouleh. Główny składnik zaskoczy każdego
Zapiekany kalafior - smakuje wybornie i jest prosty w przygotowaniu
Proste obiady, które można gwałtownie zrobić to dobre rozwiązanie przede wszystkim na lato, kiedy nie chcemy spędzać dużej ilości czasu w kuchni. Zapiekanego kalafiora najlepiej robić od wiosny do jesieni, gdy w Polsce akurat jest sezon na to warzywo. Poniżej prezentujemy pierwszy przepis na danie obiadowe dla bliskich.
Kalafior zapiekany z serem - przepis krok po kroku:
Składniki:
1 kalafior;
200 g sera żółtego;
3 łyżki bułki tartej;
3 łyżki masła;
sól, gałka muszkatołowa, pieprz;
odrobina soku z cytryny;
pęczek koperku;
odrobina cukru.
Wykonanie:
Kalafiora umyj, obierz z liści i ugotuj na półtwardo w osolonej wodzie z dodatkiem cukru i soku z cytryny.
Odcedź kalafiora i podziel na różyczki. Ułóż je w naczyniu do zapiekania.
Rozpuść masło i polej nim kalafiora.
Dalej zetrzyj ser i posyp nim kalafiora. Dołóż bułkę tartą połączoną z gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Tak przygotowaną potrawę wstaw do nagrzanego piekarnika (180 stopni Celsjusza). Zapiekaj, aż ser żółty się rozpuści, a bułka zarumieni.
Koper umyj, posiekaj i posyp nim całość.
Pieczony kalafior w całości - kilka składników i danie jest gotowe!
Kalafior pieczony w całości w piekarniku z powodzeniem może zastąpić lekkie danie obiadowe. Tak jak poprzedni przepis, sprawdzi się idealnie w upalne dni, kiedy z reguły nie chce się nam dużo jeść. Do jego przygotowania potrzebnych jest tylko kilka składników.
Składniki:
1 duży lub 2 średnie kalafiory;
kilka łyżek bułki tartej;
przyprawa do grilla (może być inna ulubiona przyprawa);
odrobina oleju.
Jak zrobić kalafiora pieczonego w całości? Oto prosty przepis:
Kalafior obierz z liści, dokładnie umyj i osusz. Włóż go do garnka i zalej wodą. Gotuj przez 5-10 minut. Kalafior musi być ugotowany na półtwardo.
W dalszym etapie przygotuj blaszkę. Wyłóż ją papierem do pieczenia.
Kalafiora odcedź, ułóż na blaszce i natrzyj olejem.
Posyp kalafiora przyprawami i bułką tartą.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wstaw kalafiora i piecz przez 20-40 minut, w zależności od wielkości warzywa.
Zobacz też: To naturalna bomba błonnika i potasu. Zrób te suszone owoce sam w domu i ciesz się nie tylko smakiem