W kuchni Kamili Kazimierskiej cz. 1
O tym, co gotuje swoim najbliższym, o kulinarnych nowościach i pasji do gotowania tym razem opowie mieszkanka wsi Imielno w gminie Zagórów – Kamila Kazimierska.
Kamila unika przede wszystkim zup. W chłodniejszych porach są jeszcze w miarę akceptowalne przez jej dzieci, ale latem mówią im kategoryczne NIE. – W gotowaniu najczęściej inspiruję się internetem. Jednak w dużej mierze są to przepisy dość mocno modyfikowane. Najczęściej część składników zastępuje innymi więc to już nie jest to danie z Internetu tylko rzeczywiście inspiracja. Ciągnie mnie bardzo do nowoczesności i próbowania nowych rzeczy, niestety nie sprawdza się to wśród moich domowników, którzy preferują tradycyjną Polską kuchnię i „nieprzekombinowane” dania – mówi nam na początku spotkania.
Zapytana o to, czy jest dla niej gotowanie? Przyjemnym obowiązkiem czy hobby – odpowiada, iż trochę hobby zwłaszcza, kiedy nie czuje na sobie presji czasu i może oddać się temu na spokojnie, ale czasami w momentach, kiedy brakuje pomysłu i jest mało czasu to już nie sprawia takiej przyjemności.
– adekwatnie to niby opieram się o przepisy, ale tak jak wspomniałam, mocno je modyfikuję, więc bardziej to inspiracja, po części moje własne kombinacje. Przepis dla czytelników na chlebek bez drożdży to stricte przepis z Internetu 1:1. Natomiast marchewka to już moja kombinacja inspirowana tylko innym przepisem. Oczywiście, jak każdemu w gotowaniu i mnie zdarzają się gafy kulinarne. Najczęściej, kiedy szukam właśnie przepisów na jakieś fajne pieczywo bez drożdży, to pierwszy raz trzymam się zawsze mocno przepisu i nie zapomnę ostatnich bułeczek, które były nie do zjedzenia. Ale zdarzają się też takie przyziemne gafy. Kiedyś w trakcie pieczenia ciasta przypomniało mi się, iż został w lodówce istotny składnik, którego zapomniałam dodać. Mimo, iż robiłam je wiele razy i nigdy wcześniej mi się to nie zdarzyło. Ale jakoś wyszło. I smakowało wszystkim – powiedziała kończąc.
Chleb bez drożdży
Składniki:
– 1,5 szklanki kefiru,
– 400g mąki pszennej,
– 1/2 łyżeczki sody,
– 1/2 proszku do pieczenia,
– 3 łyżki oliwy z oliwek.
Wykonanie: Wszystko razem mieszamy łyżką. Przekładamy ciasto do keksówki i pieczemy 40 minut w temperaturze 200 stopni.
Cynamonki
Składniki:
– 200g masła
– 80g cukru trzcinowego (może być biały)
– 15g cynamonu
– 250 ml mleka
– 40g cukru
– 25g drożdży świeżych
– 450g mąki pszennej
– 1 jajko
– szczypta soli.
Wykonanie: Roztapiamy 120g masła, i dodajemy 80g cukru i cynamon. W drugim naczyniu podgrzewamy mleko z pozostałymi z 80g masła. Następnie dodajemy drożdże i 40g cukru. Chwilkę podgrzewając ale tylko delikatnie. Do rozczynu dodajemy mąkę i sól i wyrabiamy ciasto. Pozostawimy na godzinkę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat i rozwałkować prostokąt o wymiarach 60×25 cm. Na cieście równomiernie rozsmarować nadzienie cynamonowe, pozostawiając wzdłuż jednego z dłuższych boków nieposmarowany margines (3-4 cm). dzięki pędzelka posmarować margines roztrzepanym jajkiem. Ostrożnie zwinąć rulon zaczynając od długiego boku i kończąc na marginesie. Rulon pokroić na 15 kawałków o szerokości około 4 cm. Ślimaczki ułożyć na przygotowanych wcześniej blaszkach przeciętą stroną do góry zachowując min. 5 cm odstępy. Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do wyrośnięcia na około 15 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Pieczemy 12-15 minut.
Marchewka podsmażana do obiadu.
Składniki:
– 1 kg marchewki
– pół kostki masła
– 2 ząbki czosnku
– 1 mała cebula
– sól, pieprz, słodka papryka.
Wykonanie: Marchewkę kroimy na niezbyt grube plastry. Na patelnię wrzucamy masło, następnie pokrojoną marchewkę i smażymy często mieszając. Kiedy marchew zmięknie doprawiamy do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Po 5 minutach dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną drobno cebulę. Dusimy do oczekiwanej miękkości. (Nie ma konieczności podlewania wodą w tej ilości masła i sokach które puści marchew będzie to wystarczająca ilość płynu). Smacznego!