„Smaki Pokoleń” – to hasło przewodnie tegorocznej edycji Opolskiego Festiwalu Smaków, który odbędzie się w ostatni weekend sierpnia. Plac Kopernika w Opolu wypełni się przysmakami kuchni regionalnej i światowej.
Festiwal Opolskich smaków to wydarzenie, które łączy kuchnię tradycyjną z nowoczesnymi inspiracjami. Przed Centrum Handlowym Solaris pojawi się Jarmark Produktów Regionalnych i strefa food trucków. Jak co roku nie zabraknie również Lotnego Festiwalu Piwa, czyli święta rzemieślniczych browarów.
W ciągu trzech dni, 29–31 sierpnia, kulinarna scena festiwalu spotka z mistrzami smaków. W piątek szef kuchni Kamil Klekowski razem z Grupą Rybacką „Opolszczyzna” przygotują aromatyczną zupę z karpia opolskiego, zgodnie z ideą zero waste.
W sobotę swoje kulinarne umiejętności zaprezentuje Joanna Szymanowska, zwyciężczyni 12. edycji programu MasterChef, która zaserwuje m.in. polik wołowy w korzennych przyprawach. Na scenie pojawi się także restauracja BOSQA (Aspen Prime Ski&Bike Resort), należąca do Szlaku Kulinarnego Opolski Bifyj.
Niedziela zaś upłynie pod znakiem kuchni Tomasza Marczewskiego, półfinalisty MasterChefa, kóry przygotuje m.in. rostbef na zimno z majonezem kaparowo-pieprzowym.
Na Plac Kopernika powróci także konkurs dla młodych artystów – Craft Music City. Podczas festiwalu wystąpi dziewięciu finalistów z całej Polski, a w niedzielę odbędą się koncerty finałowe. Zwycięzca, wybrany przez publiczność, będzie mógł m.in. nagrać materiał w studiu Muzeum Polskiej Piosenki w Opolu.
Szczegółowy program wydarzenia:
Piątek, 29 sierpnia 2025 r.
15.00–18.00 Jarmark Produktów Regionalnych, Piwa Rzemieślnicze i Food Trucki
15.00– 8.30 Rodzinne warsztaty plastyczne „kolorowe obrusy”
15.00–18.30 Warsztaty przyrodnicze „dobro z lasu” – co możemy zjeść i wykorzystać w kuchni?
15.00–18.00 Gotowanie wielkiej zupy rybnej z Karpia Opolskiego
18.00 Oficjalne otwarcie festiwalu
18.15–19.00 Koncert zespołu Somethingski
19.00– 20.00 Koncert zespołu imasleep
20.00– 21.30 Koncert Zespołu Szumy
Sobota, 30 sierpnia 2025
12.00–18.00 Jarmark Produktów Regionalnych, Piwa Rzemieślnicze i Food Trucki
12.00–13.30 Gotowanie z restauracją BOSQA (Aspen Prime Ski&Bike Resort): filer z pstrąga potokowego na letnim risotto z cukinii i koperku, z emulsją z palonego masła i białego wina, podane z sałatką z marynowanego boku i kurek
13.00 –15.00 Warsztaty – sole ziołowe do wykorzystania w kuchni
14.00–18.30 Warsztaty przyrodnicze „dobro z lasu” – co możemy zjeść i wykorzystać w kuchni?
14.00– 18.00 Gotowanie z Joanną Szymanowską – zwyciężczynią 12. edycji programu „MasterChef”
• „Marcińskie Grzanie” TOSTOWANA BRIOCHA Z KREMEM MARCIŃSKIM
• „Rozgrzewająca Głębia – Polik Wołowy w Korzennym Żarze” POLIK WOŁOWY W PRZYPRAWACH KORZENNYCH
• „Egzotyczne Ciepło – Pyza, Kaczka i Azjatycki Twist” ORIENTALNY MINI-BURGER Z KACZKĄ, PYZĄ I SAŁATKĄ AZJATYCKĄ
18.00–19.00 Koncert zespołu Thalia
19.00–20.00 Koncert zespołu Noise River
20.00 21.30 Koncert Zespołu Dzionsuo
Niedziela, 31 sierpnia 2025
12.00–18.00 Jarmark Produktów Regionalnych, Piwa Rzemieślnicze i Food Trucki
12.00–13.30 Warsztaty – ziołowe i kwiatowe lemoniady
12.00–15.00 Gotowanie Potraw z Dziczyzny – Lasy Państwowe i Polski Związek Łowiecki
14.00–18.00 Gotowanie z Tomaszem Marczewskim – półfinalistą 12. edycji programu MasterChef
• „Chrzanisz, iż pali” – Ozorki wołowe w sosie chrzanowym lub musztardowym
• „Opolski żar w tempurze” – warzywa w tempurze
• „Beef-Off – Ciepło Odcięte” – rostbef na zimno z majonezem kaparowo-pieprzowym
14.00–18.30 Warsztaty przyrodnicze „dobro z lasu” – co możemy zjeść i wykorzystać w kuchni?
18.00–19.00 Koncert zespołu Knedlove
19:00–20.00 Koncert zespołu blue jay
20:00–21.30 Koncert zespołu Mercurius
22.00 Finał konkursu Craft Music City
Redakcja Opowiecie.info objęła to wydarzenie patronatem medialnym.
Fot. materiał organizatorów