Owsianka to najlepszy wybór na śniadanie. Jednak jest jeden warunek

pysznosci.pl 1 rok temu

Owsianka to tradycyjnie danie śniadaniowe, które przyrządza się przez gotowanie płatków owsianych z wodą lub mlekiem. W zależności od upodobań można do niej dodać różne przyprawy i owoce, które urozmaicą jej smak. jeżeli jeszcze nie przekonałeś się do tej potrawy, czas zmienić zdanie.

Zwolennicy owsianki nazywają ją królową polskich śniadań. Walory tego zboża ceniono 5 tysięcy lat temu, o czym świadczą znaleziska archeologiczne na terenie neolitycznych torfowisk w Europie Środkowej i Skandynawii. Jednak to szkoccy górale najprawdopodobniej jako pierwsi już wieki temu zaczęli przyrządzać potrawę zbliżoną do współczesnej, znanej nam owsianki.

Płatki owsiane stanowią skarbnicę błonnika pokarmowego, białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także witamin z grupy B i witaminy E. Jedzenie owsianki pozwala obniżać poziom „złego” cholesterolu i stabilizuje poziom cukru we krwi. Reguluje też pracę jelit i pobudza procesy przemiany materii.

Dietetycy są zgodni – można ją jeść codziennie. Co więcej, nie tylko jako śniadanie, ale także jako wieczorny posiłek. Gdy owsiankę na kolację przygotujesz na mleku i dodasz np. banany (bogate w tryptofan, czyli aminokwas wykorzystywany przez organizm do produkcji serotoniny), poprawisz jakość swojego snu i wstaniesz wypoczęty. Najważniejsze jest jednak jej adekwatne przygotowanie.

Owsianka – Pyszności; źródło: Adobe

Tak zrobisz zdrową owsiankę

Jeśli chcesz, by twój organizm wykorzystał wszystkie zalety i adekwatności owsianki, powinieneś przygotowywać ją we adekwatny sposób. Dodaj do niej mleko lub wodę. Możesz również użyć ulubionego napoju roślinnego.

Jako baza sprawdzi się także naturalny i niesłodzony jogurt lub skyr. Natomiast idealne dodatki to sezonowe lub mrożone owoce, a także orzechy i nasiona.

Jeśli nie chcesz zaprzepaścić prozdrowotnego działania owsianki, bezwzględnie unikaj jej słodzenia. Wystarczy słodycz zawarta w owocach. Smak dania podkręcą również przyprawy np. cynamon, który idealnie komponuje się z owsianką z dodatkiem jabłek.

Uwaga, jeżeli chcesz zgubić zbędne kilogramy, dorzuć do swojej owsianki leśne jagody. Są one naturalnym przyśpieszaczem spalania tłuszczu. Za te niezwykłe adekwatności odpowiedzialne są zawarte w nich antocyjany. Warto dodać, iż znajdują się one także w innych owocach, które mają czarny, niebieski, fioletowy lub ciemnoczerwony kolor. Do zdrowej owsianki można też dodawać siemię lniane i nasiona chia.

Niestety, jak w przypadku innych potraw, tak i owsianki nie mogą jeść wszyscy. Płatki owsiane są zabronione w diecie osób, które np. cierpią na nieswoiste choroby zapalne jelit.

Czytaj też: Jeszcze zdrowsza i pyszniejsza nocna owsianka w 2 wersjach. Ciężko zdecydować, która lepsza

Idź do oryginalnego materiału