W lodówce powinien panować porządek i przejrzystość tego, co w niej trzymamy. Ma to znaczenie nie tylko estetyczne, ponieważ prawidłowe ułożenie produktów w urządzeniu, może sprawić, iż będą one świeższe oraz smaczniejsze. Wystarczy wykonać kilka prostych kroków i pamiętać o pewnej zasadzie.
Jak prawidło rozmieścić produkty w lodówce? Dzięki temu będą dłużej świeże
Po zakupach warto chwilę poświęcić na to, aby przyniesione produkty dobrze rozłożyć w naszej lodówce. To, na której półce umieścimy poszczególne rzeczy, ma duże znaczenie. Warto więc wiedzieć, jak zadbać nie tylko o porządek w lodówce, ale i wykorzystać maksymalnie jej możliwości, tym samym wydłużając świeżość i przydatność zakupionych produktów.
Eksperci zalecają, aby rozkładać produkty w sposób następujący:
- Górna półka - na niej najlepiej trzymać produkty mleczne np. jogurty, śmietanę czy kefiry, a także dżemy, przetwory oraz konfitury. Możemy tam także stawiać ciasta, takie jak np. sernik.
- Środkowa półka - to najlepsze miejsce na przechowywanie produktów, które gwałtownie się psują i mają krótki termin przydatności. Tu także układamy jedzenie, które wymaga przechowywania w temperaturze poniżej 5 stopni Celsjusza. Jest to między innymi twarożek, kiełbasy, wędliny, sery, dania gotowe czy przygotowywane przez nas potrawy.
- Dolna półka - to obszar, gdzie układamy produkty, które najszybciej się psują i potrzebują najniższej temperatury. Wobec tego należy umieszczać tu surowe mięso czy ryby. Pamiętajmy jednak, iż mięso nie powinno być przechowywane dłużej niż 2 dni, a ryby dłużej niż 1 dzień.
- Szuflady - to miejsce przeznaczone do przechowywania warzyw oraz owoców.
- Półki na drzwiach - jest to najcieplejsze miejsce w całej lodówce. Tu należy ułożyć produkty, które nie potrzebują bardzo niskich temperatur. Możemy przechowywać na tych półkach np. sosy w butelkach, mleko, soki w kartonach, ketchup czy musztardę.
Czytaj również: Weź z kuchni i wrzuć do basenu. Woda będzie czysta i klarowna przez wiele dni
O czym jeszcze pamiętać, układając produkty w lodówce? To bardzo ważna zasada
Wiedząc już, gdzie układać dane produkty, warto także wiedzieć, w jaki sposób to robić, aby miało to sens. W tym przypadku sprawdzi się ogólna zasada zwana w uproszczeniu FIFO, czyli z angielskiego - first in, first out.
Wobec tego to, co wchodzi pierwsze, także pierwsze wychodzi. W praktyce oznacza to, iż produkty należy układać zgodnie z ich datą przydatności do spożycia. Żywność, która została zakupiona wcześniej lub ma krótki termin ważności, powinna stać z przodu, aby była pod ręką i byśmy po te produkty sięgali w pierwszej kolejności. Natomiast jedzenie, które zostało wstawione do lodówki później lub ma dłuższy termin przydatności, możemy umieścić z tyłu półki.
Zobacz też:
Smartfon źle reaguje na wysokie temperatury? Tak gwałtownie go schłodzisz
Robisz to przed suszeniem grzybów? Możesz być niemal pewny, iż spleśnieją
Koniecznie przekręć to pokrętło w lodówce. Tak zmniejszysz rachunki za prąd