W marcu 2025 roku, w Krakowie odbył się XXIII Małopolski Konkurs Kucharsko-Cukierniczy o Puchar Izby Rzemiosła i Przedsiębiorczości pod hasłem „Niedzielny obiad i deser jak u mamy”. W prestiżowych kulinarnych zmaganiach, organizowanych w Zespole Szkół Specjalnych nr 14, udział wzięli uczniowie z Polski, Słowacji i Czech. Wśród najlepszych znaleźli się przedstawiciele Branżowej Szkoły Specjalnej I stopnia przy Specjalnym Ośrodku Szkolno-Wychowawczym im. Jana Brzechwy w Łowiczu – Damian Różycki i Kinga Turek , pod czujnym okiem nauczycielki Anety Mazurkiewicz . Ich kulinarna pasja, pomysłowość oraz mistrzowskie wykonanie zostały docenione – zdobyli I miejsce i Puchar Izby Rzemiosła i Przedsiębiorczości!
[foto:7400606]
Zwycięskie dania to autorska wędzona zalewajka oraz gołąbki w nowoczesnej odsłonie – klasyka kuchni polskiej w wyjątkowym wydaniu. Jury doceniło nie tylko smak i wygląd potraw, ale także sposób ich podania oraz estetykę nakrytego stołu.
[foto:7400623]
– To ogromny sukces naszych uczniów, który świadczy o ich talencie, zaangażowaniu i ciężkiej pracy. Damian i Kinga pokazali, iż marzenia można realizować dzięki pasji i wsparciu dobr