Ser cheddar ma szerokie zastosowanie w kuchni. Istotnym etapem jego produkcji jest dojrzewanie, które wpływa m.in. na intensywność smaku, konsystencję i kolor sera.
REKLAMA
Zobacz wideo Zupa serowa, ciągnąca się przyjemność
Cheddar — skąd pochodzi i jak się go produkuje?
Cheddar — skąd się wywodzi i w jaki sposób jest produkowany? Ser cheddar to produkt, który pochodzi z Anglii, jednak dużą popularnością cieszy się tak naprawdę na całym świecie. Ser cheddar może pochwalić się wielowiekową tradycją. Nazwa sera wywodzi się od angielskiej wioski Cheddar, gdzie zaczęła się jego produkcja. Wytwarzanie najwyższej jakości finalnego produktu dzieli się na kilka etapów, a każdy z nich wymaga wprawy i precyzji. Do produkcji sera cheddar używa się najczęściej mleka krowiego, które na początku jest poddawane działaniu wysokiej temperatury. W dalszej kolejności mleko jest zakwaszane, a następnie poddawane procesowi koagulacji, którego efektem jest powstanie zwartej masy, zwanej skrzepem. Skrzep cięty jest na mniejsze kawałki, a następnie podgrzewany, co ułatwia odprowadzenie serwatki. W dalszej kolejności następuje proces cheddaringu, czyli "prasowania" poszczególnych kawałków skrzepu, które tworzą charakterystyczną zwartą strukturę. W końcowym etapie produkcji ser cheddar jest solony, a następnie formowany na określone kształty i poddawany procesowi dojrzewania.
Ser żółty cheddar — jakie ma adekwatności?
Czym się charakteryzuje i jakie adekwatności ma ser cheddar żółty? Ser cheddar cechuje się zbitą, a jednocześnie kruchą konsystencją. Im dłużej leżakuje, tym jego struktura jest twardsza. Ser cheddar jest zwykle żółty, a intensywność jego koloru jest uzależniona m.in. od długości procesu dojrzewania. Ser cheddar może przybierać barwę od jasnożółtej do choćby pomarańczowej. Poszczególne sery cheddar mogą różnić się między sobą także smakiem, którego intensywność również jest powiązana z procesem dojrzewania. Cheddar poddany długiemu procesowi leżakowania będzie bardziej wyrazisty i ostry. o ile smak sera cheddar jest delikatniejszy i lekko słodkawy to znaczy, iż jego okres leżakowania był znacznie krótszy.
Ser cheddar — do czego można go używać w kuchni?
W jaki sposób wykorzystać w kuchni ser cheddar? Do czego można go dodać? Ser cheddar to tak naprawdę produkt o szerokim zastosowaniu w kuchni. Ser cheddar jest nieodłącznym składnikiem pysznych cheeseburgerów. Można go wykorzystać także jako składnik pizzy. Nadaje się świetnie do przygotowania sosów do makaronów i zapiekanek warzywnych. Ser cheddar może być wykorzystany również do przygotowania smakowitej lasagne. Idealnie nadaje się do przygotowania zupy serowej, a także można go wykorzystać jako składnik wyśmienitej deski serów na imprezie w domu.
Cheddar — do czego dodać?
W jaki jeszcze sposób można wykorzystać cheddar? Do czego dodać, aby podkręcić smak dania? Ser cheddar świetnie nadaje się do zdrowych sałatek. Jego smak komponuje się zarówno z warzywami, jak i owocami, a także z grillowanym mięsem. Rozpuszczony w mleku lub śmietanie, ser cheddar będzie idealnie smakował z chrupiącymi nachosami oraz frytkami z ziemniaków lub batatów. Niektórzy dodają go także do sosu pomidorowego, aby uzyskał on bardziej kremową konsystencję i głębszy smak. Osoby, które lubią eksperymentować w kuchni, używają sera cheddar choćby do deserów, np. do słodkiej tarty z owocami lub muffinek z jabłkiem. Jest to nieoczywiste połączenie smakowe, które na pewno na długo pozostanie w pamięci.
Ser mimolette a cheddar — podobieństwa i różnice
Ser mimolette a cheddar — jakie są podobieństwa i różnice? Oba produkty mogą wydawać się łudząco do siebie podobne, ponieważ mają niemal identyczną konsystencję i bardzo zbliżony kolor. Ser mimolette i ser cheddar różnią się jednak między sobą i to znacząco. Ser mimolette ma delikatny, owocowy smak, z którym przeplatają się nuty orzechowe. Z wiekiem staje się bardziej pikantny. Smak sera cheddar jest ściśle uzależniony od stopnia dojrzewania i może być zarówno bardzo delikatny, jak i mocno intensywny. Ser cheddar to produkt uniwersalny o bardzo szerokim zastosowaniu w kuchni. Ser mimolette używany jest zwykle na kanapki i jako składnik sałatek, chociaż starsze odmiany można wykorzystać także do sosów serowych i zapiekanek.
Zobacz też: Ser sprawia, iż wino smakuje lepiej? To już nie kwestia gustu, a potwierdzony naukowo fakt