
Pakowane jedzenie zwykle ma mało błonnika i wartości odżywczych.
Blisko połowa posiłków Kanadyjczyków to jedzenie wysoko przetworzone, które nie jest zdrowe i jest teraz badane przez naukowców.
Ten tydzień naukowcy podkreślili, iż jedzenie wysoko przetworzone może być powodem wzrostu raka jelita grubego wśród młodych osób. Wcześniejsze badania pokazały, iż dużo jedzenia takiego rodzaju może prowadzić do otyłości, cukrzycy typu 2 i chorób serca.
W ostatnim czasie jesteśmy coraz częściej na diecie, w której jest dużo jedzenia wysoko przetworzonego.
„Uważamy, iż jedzenie wysoko przetworzone może pogarszać stan naszych jelit” – mówi dr Andrew Chan, który prowadzi badania i jest gastroenterologiem w Mass General Brigham Cancer Institute w Bostonie.
Regularne jedzenie takie jak przetworzone mięso i napoje, które jemy poza domem, oraz mała ilość jedzenia nieprzetworzonego lub jedzenia przetworzonego minimalnie — jak umyte i obrane warzywa oraz suszone lub konserwowy rośliny strączkowe (fasola, groch i soczewica) bez soli — też wpływają na to, jak twierdzą dietetycy badający zdrowie Kanadyjczyków.
Co to jest jedzenie ultraprzetworzone?

Jak sama nazwa mówi, to jedzenie, które jest mocno przetworzone. Możemy pomyśleć o chlebie krojonym robionym na skalę przemysłową z wieloma dodatkami; płatkach śniadaniowych z cukrem; zupach instant; mrożonkach; oraz mięsie przetworzonym, takim jak kiełbasy i wędliny, które mają dużo soli, konserwantów i dodatków.
Sosy, pasty i przyprawy, a także napoje słodzone lub z sztucznymi słodzikami, też są na liście negatywnej, która jest używane w nowych badaniach nad rakiem.
W sklepach jest też wiele pakowanych przekąsek, zarówno słonych, jak i słodkich, a także desery.
Co one zawierają?
Jedzenie ultraprzetworzone jest głównie robione z tłuszczów, skrobi, dodanych cukrów i tłuszczów uwodornionych, które są ekstrahowane z jedzenia.
Te produkty spożywcze mogą również zawierać wiele konserwantów, co pozwala na to, aby dłużej zostały w sklepie i na półce w kuchni.
Dr Shady Ashamalla, chirurg onkolog z Odette Cancer Centre w szpitalu Sunnybrook Hospital, który leczy raka jelita grubego i odbytnicy, mówi, iż te produkty nie zawierają dużo błonnika i często mają sztuczne słodziki.
Inne często używane składniki to izolowane białka lub syrop glukozowo-fruktozowy.
Jedzenie wysoko przetworzone może często zawierać dodatki, takie jak sztuczne barwniki, aromaty i stabilizatory.
Jak są klasyfikowane?
Jest kilka sposobów klasyfikacji jedzenia.
Według systemu klasyfikacji jedzenia Nova — który został stworzony w 2009 r. przez naukowców z Uniwersytetu w São Paulo w Brazylii — świeży chleb, świeży ser, solone orzechy i bekon są uznawane za jedzenie przetworzone, bo zawierają soli, cukry i tłuszcze, które są dodane, aby je konserwować lub poprawić smak.
Nova klasyfikuje jedzenie według tego, jak jest przetworzone – od jedzenia nieprzetworzonego lub naturalnego do jedzenia ultraprzetworzonego.
Czy niektóre są gorsze od innych?
Naukowcy mówią, iż generalnie, jedzenie, które jest wysoko przetworzone i ma długą listę składników, ma gorzej wartości odżywcze, a ryzyko dla zdrowia jest wyższe.
Ale są też wyjątki, i niektóre produkty spożywcze są trudne do sklasyfikowania, na przykład niektóre jogurty, które mają dużo wapnia, i płatki zbożowe, które mają dużo błonnika.
Jogurt też pomaga zdrowiu jelit. „Jogurt niesłodzony jest zawsze najzdrowszy, bo jogurty owocowe lub smakowe mają więcej cukru i kalorii” – mówi Russell de Souza, dietetyk, profesor nadzwyczajny i pracownik naukowy w Instytucie Badań nad Zdrowiem Populacji na Uniwersytecie McMaster w Hamilton w Ontario.
Jak mogę jeść mniej?
„Wiemy, iż nasza dieta zależy od naszej pozycji społeczno-ekonomicznej” – wyjaśnia Ashamalla. „I wiemy, iż jedzenie ultraprzetworzone jest łatwe i szybkie do przygotowania”.
Ashamalla mówi, iż dobrze jest być skromnym w jedzeniu jedzenia wysoko przetworzonego.
Lekarze i dietetycy radzą jednak, aby kupować świeże lub mrożone składniki i gotować sobie jedzenie w domu, kiedy to jest możliwe.
Jedzenie nieprzetworzone lub minimalnie przetworzone zwykle nie ma etykietki.
„Mrożone warzywa i konserwowe rośliny strączkowe są mniej kosztowne niż ich świeże odpowiedniki, a ponieważ mają bardzo podobne wartości odżywcze, polecam je” – mówi de Souza.
Pomyśl o warzywach, zbożach, roślinach strączkowych, owocach, orzechach, mięsie, owocach morza, ziołach, przyprawach, czosnku, jajach i mleku. Fundacja Heart and Stroke Foundation mówi, iż te prawdziwe, pełnowartościowe produkty powinny być podstawą Twojej diety.














