Pyzy ziemniaczane z mięsem to danie, które ma sporą grupę wiernych fanów. Nic dziwnego, bo nie tylko świetnie smakują i sycą na długo, ale można je także zamrozić i sięgnąć po nie, gdy nie będziemy mieć pomysłów na ciepły i dodający energii jesienno-zimowy obiad.
Pyzy z mięsem nie należą może do najszybszych w przygotowaniu dań, ale dobry, sprawdzony przepis i trochę czasu wystarczą, by przyrządzić danie, które pokocha cała rodzina.
Zobacz również: Rosół jakiego nie jadłeś. Ewa Wachowicz dodaje sekretny składnik! Reklama
Pyzy ziemniaczane z mięsem od Roberta Makłowicz
Wielkim fanem swojskich pyz z mięsem jest także Robert Makłowicz - krytyk kulinarny i podróżnik, który, choć był w najbardziej egzotycznych miejscach świata i próbował tysięcy dań, zawsze chętnie wraca do tego sprawdzonego przepisu.
Przepis na pyzy ziemniaczane wg Roberta Makłowicza:
Składniki
1 kilogram ziemniaków
300 gramów mięsa wieprzowego
130 gramów mąki pszennej
15 gramów mąki ziemniaczanej
3 jajka
1 cebula
1 szklanka bułki tartej
olej do smażenia
sól i pieprz
Przygotowanie:
1. Cebulę obierz, posiekaj w drobną kosteczkę i zeszklij na oleju.
2. Umyj mięso, osusz je przy pomocy ręcznika papierowego i pokrój w drobniutką kostkę. Tak przygotowane dodaj do cebuli i podduszaj z odrobiną wody.
3. Całość dopraw solą i pieprzem, zamieszaj, a następnie odstaw do ostygnięcia. Po kilkudziesięciu minutach zmiel mięso w maszynce.
4. Do powstałej masy dodaj 1 jajko, bułkę tartą oraz pieprz. Całość dokładnie wyrób przy pomocy dłoni. Odstaw.
5. Ziemniaki obierz ze skórki, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, a następnie odciśnij z nich wodę. Możesz do tego użyć na przykład gazy. Tak przygotowane ziemniaki połącz z dwoma jajkami, mąką pszenną oraz ziemniaczaną.
6. Z ciasta formuj placki, na środku umieść mięsny farsz. Całość dokładnie sklej, tak by powstała kulka.
7. Gotowe pyzy ziemniaczane gotuj w osolonej wodzie przez ok. 10 minut lub do momentu, w którym wypłyną na powierzchnie. Aby się nie skleiły, możesz gotować je mniejszymi porcjami.
Smacznego!
Zobacz również:
Nigdy nie namaczaj w ten sposób bułki do mielonych. Zupełnie stracą smak!