Krokiety są nieodłącznym elementem polskiej kuchni. Wyśmienicie smakują z czerwonym barszczem, dlatego w wielu polskich domach lądują na wigilijnym stole lub są podawane na kolejne dni świąt Bożego Narodzenia. Zaletą tego dania jest możliwość dobierania składników według własnych upodobań.- Farsz do krokietów może zawierać zarówno pieczarki, jak i mięso czy ser. Najbardziej klasyczna wersja podawana w święta to jednak ta z kapustą i grzybami. Sprawdź, jak przygotować takie krokiety. Przepis jest bardzo prosty.
REKLAMA
Zobacz wideo Krokiety serowo-ziemniaczane
Jak się robi ciasto na krokiety? Ten przepis od lat nie zawodzi
Krokiety to nic innego jak smażone naleśniki z farszem, następnie zwijane w ciasny rulon. Gotowanie powinniśmy zatem zacząć od przygotowania ciasta. Składniki, jakich potrzebujemy, to:
szklanka mąki,
szklanka mleka,
pół szklanki wody gazowanej,
dwa jajka,
łyżka oleju
szczypta soli,
Wszystkie składniki należy umieścić w jednej misce i dokładnie wymieszać w taki sposób, aby nie pojawiły się żadne grudki. jeżeli ciasto jest zbyt gęste, można dodać więcej wody gazowanej, a jeżeli za rzadkie, należy dosypać mąki. Gdy już uzyskasz odpowiednią konsystencję, rozpuść odrobinę oleju na patelni i usmaż naleśniki. Placki powinny być duże i cienkie, aby później można było je z łatwością zwinąć.
Jak smażyć krokiety? Farsz na krokiety z kapustą i grzybami
Do przygotowania farszu będziemy potrzebować następujących składników:
pół kilograma kapusty kiszonej,
5 gramów suszonych grzybów,
cebulę,
sól i pieprz do smaku.
Pamiętaj, aby kilka godzin przed gotowaniem dobrze wymoczyć grzyby. Dzięki temu nabiorą adekwatnej konsystencji, będą aromatyczne i mięciutkie.
Na początek należy ugotować kiszoną kapustę. Trzymaj ją na kuchence tak długo, aż zmięknie.
W międzyczasie możesz ugotować namoczone wcześniej grzyby. Następnie odcedź je i posiekaj na drobno.
Pokrój cebulę w kostkę i zeszklij na rozgrzanej patelni i maśle.
Ugotowane grzyby łączymy z cebulką i kiszoną kapustą. Całość trzeba doprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Farsz jest już gotowy.
Zobacz też: Jak namoczyć grzyby suszone? Będą miękkie i aromatyczne. To tajny trik doświadczonych kucharzy
Jak zwijać krokiety? Idealne krokiety to nie lada sztuka
Na pierwszy rzut oka zwijanie krokietów może wydawać się trudne, jednak wystarczy nabrać wprawy. Po pierwszej sztuce powinno pójść o wiele lepiej.
Naleśnik należy najpierw rozłożyć na płaskiej powierzchni.
dzięki dużej łyżki wyłóż farsz na placek. Zrób to w taki sposób, aby u góry naleśnika było więcej nadzienia. Na dole zostaw około 3 centymetry pustego ciasta.
Złap palcami boki naleśnika i złóż je do środka tak, aby się ze sobą zetknęły. Teraz zacznij rolować ciasto od góry. Cały czas staraj się lekko je dociskać, aby farsz w środku był zbity.
Zwinięte krokiety wystarczy teraz namoczyć w roztrzepanym jajku, następnie obtoczyć w bułce tartej i smażyć na patelni aż do uzyskania złotego koloru.
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.