Najlepsze jedzenie regionalne w Zakopanem to takie, które wykorzystuje bogactwo lokalnych składników. Kultura góralska związana jest m.in. z hodowlą owiec i produkcją serów z mleka tych zwierząt. W Tatrach płyną też rwące potoki, w których można znaleźć różne ryby, w tym pstrąga. Góry to także lasy, w których lokalni mieszkańcy zbierają grzyby. Będąc w Zakopanem, warto jeść potrawy, które zawierają takie składniki.
REKLAMA
Zobacz wideo Uliczni grajkowie na Krupówkach w Zakopanem
Z jakiego jedzenia słynie Zakopane?
Potrawy góralskie są z reguły proste i dość kaloryczne, ale także pyszne i sycące. W kuchni Podhala królują ziemniaki, mąka i kapusta. Niegdyś składniki takie jak baranina, sery owcze czy grzyby jadano raczej od święta, ale dziś bez problemu znajdziesz je w wielu góralskich restauracjach. o ile wybierasz się do Zakopanego, zjedz jedną z poniższych potraw.
Jakie potrawy góralskie warto jeść w Zakopanem? Zupy, placki, kluski
Kuchnia góralska słynie z rozgrzewających, sycących zup. Jedną z nich jest kwaśnica, która ma intensywny, kwaśno-słony smak. To danie idealne dla osób, które wracają do Zakopanego po zimowej wyprawie w góry. W restauracjach warto szukać także czosnianki, czyli zupy z czosnku, ziemniaków, cebuli i mięty.
Z jakiego jedzenia słynie Zakopane? Będąc na Podhalu, spróbuj tradycyjnej kwaśnicyFot. Agata Jakubowska / Agencja Wyborcza.pl
o ile jesteś w Zakopanem i czujesz większy głód, sięgnij po moskole. To tradycyjne placki z mąki owsianej lub jęczmiennej, pieczone na rozgrzanej blasze. Moskole podawane są często z masłem, bryndzą i wędzoną słoniną.
Kuchnia góralska to także bogactwo różnego rodzaju pierogów i klusek. W Zakopanem warto spróbować hałusek, czyli kluseczek z tartych ziemniaków, mąki oraz soli. Podaje się je np. z ciepłym mlekiem, serem lub polane zwierzęcym tłuszczem.
Najlepsze jedzenie regionalne w Zakopanem. Mięsa, ryby i sery
W niemal każdej karczmie w Zakopanem znajdziesz placki po zbójnicku. To popularne danie kuchni góralskiej przygotowuje się z ziemniaków usmażonych w formie dużego i cienkiego placka, który podawany jest z mięsnym gulaszem.
Z Zakopanem kojarzona jest także golonka po góralsku, która często podawana jest w towarzystwie kiszonej kapusty. Jest to jednak danie ciężkie. Osobom, które szukają czegoś nieco lżejszego, może przypaść do gustu pstrąg po góralsku, którego przygotowuje się, obtaczając go w mące, smażąc, a następnie przypiekając w sosie śmietanowym.
Najlepsze jedzenie regionalne w Zakopanem to m.in. tradycyjne seryFot. Tomasz Pietrzyk / Agencja Wyborcza.pl
Będąc w Zakopanem, warto spróbować także tradycyjnych góralskich serów takich jak oscypek, bryndza czy bundz. Ciekawą przekąską na wyprawy w góry mogą być korboce, czyli serki w formie nitek, które wytwarzane są z mleka krowiego. Dzięki ich nietypowej formie łatwo się nimi podzielić z towarzyszami podróży.
Zobacz też: Gdy sąsiadka robi to danie, na całej klatce pachnie przez wiele godzin. Każdy chciał od niej przepis