Co roku na święta robię placek czeski. Goście szaleją z zachwytu

shareinfo.pl 3 dni temu
fot. screen Youtube / @edabeztruda

Placek czeski przygotowałam po raz pierwszy na zeszłoroczne święta. Traktowałam to jako kuchenny eksperyment – może się uda, a może nie. Dziś recepturę wypróbuję z uśmiechem na ustach, bo wiem, iż wypiek znów zachwyci gości. Blaty ciasta robi się tak samo łatwo jak krem grysikowy. Przepis na miodownik czeski polecam każdemu.

Hitem wśród ciast świątecznych jest placek czeski

Wypiek jest uniwersalne i idealnie pasuje na święta Bożego Narodzenia. Wspaniale łączy świąteczne smaki i wygląda niezwykle elegancko. Oto lista składników i dokładna instrukcja przygotowania deseru.

Przepis na placek czeski

Składniki:
Ciasto:
4 żółtka
pół szklanki cukru
3 szklanki mąki tortowej
1 łyżka miękkiego masła
3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
4 łyżki miodu
1 łyżeczka sody oczyszczonej

Krem:
9 łyżek kaszy manny
200 g miękkiego masła
1 l mleka
odrobina soli
1 łyżeczka aromatu waniliowego
3/4 szklanki cukru

Polewa czekoladowa:
80 g gorzkiej czekolady
80 g śmietanki kremówki 30%

Dodatkowo:
pół szklanki pokrojonych orzechów
1 słoiczek powideł śliwkowych

Wykonanie:
Do naczynia przesiej mąkę z sodą, dodaj resztę składników i od razu wyrabiaj ciasto. Ulep kulę, okręć folią spożywczą i schłodź przez 2 godziny. Po tym czasie masę pokrój na trzy porcje. Każdą z nich rozwałkuj na placek wielkości blachy (24×24 cm). Piecz osobno w blaszce wyłożonej pergaminem (temp. 180°C przez 10 minut). Ostudź.

Do rondelka wlej mleko, wsyp kaszę mannę, cukier, sól, aromat, zamieszaj i zagotuj. Od momentu zawrzenia, gotuj masę przez minutę, bez przerwy mieszając. Ściągnij z gazu, okryj folią spożywczą i ostudź. Masło w temp. pokojowej ubijaj na puch, a potem, nie przerywając mieszania, sukcesywnie przekładaj krem.

Jeden upieczony placek umieść w blaszce, posmaruj powidłami i 1/3 masy. Na to połóż drugi placek i rozsmaruj na nim 1/3 masy. Połóż ostatni blat i posmaruj go resztą masy, wygładź wierzch. Deser włóż do chłodziarki.

Śmietankę wlej do miski i podgrzej. Wrzuć połamaną czekoladę, zamieszaj. Podgrzewaj na niewielkim gazie, mieszaj na gładką polewę.

Masą polej schłodzony wypiek i posyp go kawałkami orzechów, a potem włóż do chłodziarki na kwadrans. Po tym czasie placek czeski jest gotowy do podania. Smacznego.

Sprawdź też przepis na pierogi z makiem.

Idź do oryginalnego materiału