Żurek i barszcz biały to nie to samo. Wiesz, na czym polega różnica?

top.pl 2 dni temu
Zdjęcie: /123RF/PICSEL


Święta Wielkanocne są za pasem, a to oznacza, iż stoły świąteczne będą uginały się od jedzenia. Nie może zabraknąć na nich klasycznych potraw, m.in. aromatycznej zupy na zakwasie, czyli żurku czy barszczu białego. Często używamy zamiennie tych nazw, jednak nie są to te same dania. Wyjaśniamy różnicę, która zaskoczy niejedną osobę.

Żurek przygotowuje się na Wielkanoc na Górnym Śląsku, w Małopolsce i centralnej Polsce, natomiast barszcz biały jest serwowany w Wielkopolsce, na Lubelszczyźnie i w części Podlasia. Używanie zamiennie tych nazw uznajemy za błąd, ponieważ są to dwa różne dania. Różnicę zauważymy głównie w...zakwasie. Czas raz na zawsze rozwiać wszelkie wątpliwości dotyczące tych zup wielkanocnych.

Różnice między żurkiem, a barszczem białym

Na pierwszy rzut oka żurek i barszcz biały wyglądają, zwłaszcza jeżeli użyjemy do nich takich samych dodatków. Mowa o chlebie i kiełbasie. Te dwie zupy dzieli zakwas. Jakie zauważamy różnice?

Żurek robi się na zakwasie z mąki żytniej, a barszcz biały z pszennej. W związku z tym nieco inaczej smakują. Ta pierwsza zupa jest cięższa, gęstsza, intensywniejsza i bardziej kwaskowata, natomiast druga ma łagodny, pszeniczny, lekko kwaskowaty smak.

Przygotowywanie żurku rozpoczynamy od zrobienia zakwasu z mąki żytniej, czosnku i przegotowanej wody. Po kilkudniowej fermentacji dodajemy go do wywaru z wędzonych kości i warzyw. Całość doprawiamy przyprawami tj. ziele angielskie i liście laurowe. Podajemy go z kiełbasą, boczkiem, jajkiem i kromką razowego chleba.

Zrobienie barszczu białego również rozpoczynamy od zakwasu i ugotowania wywaru na mięsie wołowym z kością. Nie obejdzie się bez dodatku włoszczyzny, liści laurowych, ziela angielskiego, ale też majeranku. Całość uzupełniamy śmietaną, chrzanem, jajkiem i białą kiełbasą.

Podsumowując, żurek jest bardziej sycący i charakterny. Cechuje go głęboki, fermentowany smak i aromat. Z kolei barszcz biały uznajemy za łagodną, kremową zupę, zachwycającą swoją subtelnością.

PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Jak zrobić paschę wielkanocną? Sprawdź przepis od Magdy Gessler

Jak robi się zakwas żytni i pszenny?

Zakwas na żurek powstaje podobnie jak ten na chleb żytni. Musimy więc wlać pół litra wody do czystego słoika i dodać pięć łyżek mąki żytniej oraz sześć obranych ząbków czosnku. Dorzucamy przyprawy - tak jak wspomniano - ziele angielskie i liście laurowe.

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i naczynie przykrywamy gazą. Codziennie, przez tydzień mieszamy zakwas, a w ostatnim dniu usuwamy z niego przyprawy. Na koniec przelewamy go do butelek i przechowujemy w lodówce do dwóch tygodni.

Zakwas na barszcz biały robimy podobnie jak ten na żurek, jednak używamy mąki pszennej, mniej czosnku oraz przypraw i dodajemy jeszcze majeranek (nawet jedną łyżkę). Też przechowujemy go w lodówce do dwóch tygodni.

Do Świąt Wielkanocnych nie zostało dużo czasu, więc jeżeli nie zdążymy przygotować zakwasu samodzielnie, konkretnie na tę okazję, to nic straconego. Gotowy zakwas zarówno na jedną, jak i drugą zupę bez problemu kupimy w większości sklepów spożywczych.

Zobacz też:

Zamiast sernika i makowca zrób na święta to ciasto. Goście będą zachwyceni

To ciasto to mój pewniak na Wielkanoc. Goście nie kończą na jednym kawałku

​Takiej babki jeszcze nie jadłeś. Zrób na Wielkanoc zamiast tradycyjnej, a zniknie co do okruszka

Idź do oryginalnego materiału