Serniki mają w Polsce status ciast szczególnych, a ich regionalne odmiany potrafią zaskoczyć pomysłowością. W kaszubskiej wersji do masy serowej trafiają ugotowane ziemniaki, które dodają całości lekkości i stabilności. Efekt to słodko-kremowy klasyk w nowej odsłonie, idealny dla osób, które lubią tradycyjne wypieki, ale chętnie testują mniej oczywiste połączenia.
REKLAMA
Zobacz wideo Pyszny sernik baskijski
Sernik z twarogu w kostce i ziemniakami. Kaszubska wersja polskiego rarytasu
Dodatek ziemniaków do sernika nie brzmi szczególnie zachęcająco, ale to właśnie on sprawia, iż masa staje się zwarta i przyjemnie wilgotna. To sprawdzone rozwiązanie w kuchni regionalnej, które pozwala ograniczyć mąkę, a jednocześnie zachować idealną konsystencję. Dzięki temu sernik nie opada i trzyma formę choćby po całonocnym chłodzeniu. W połączeniu z dobrej jakości twarogiem i aromatem wanilii powstaje deser o domowym, pełnym smaku. Całość nie jest przesłodzona, a cytrusowe soki dodają jej delikatnej świeżości.
Sernik kaszubski z ziemniakami. Gramatura ma ogromne znaczenie
Do przygotowania kaszubskiej wersji sernika będziesz potrzebować:
1 kg tłustego twarogu
4-5 ugotowanych ziemniaków (ok. 350 g)
200 g masła
10 jajek
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy lub 2 łyżeczki wanilii
1 budyń śmietankowy bez cukru lub 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
400 g waniliowego serka homogenizowanego
sok z 1 cytryny
sok z 1 pomarańczy
bakalie opcjonalnie
ziarenka z 2 lasek wanilii
Polewa:
3 łyżki wrzątku lub mleka
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki kakao
100 g masła lub margaryny
Kremowy sernik z ziemniakami. Jak go przygotować?
Ziemniaki ugotować do miękkości, od razu przecisnąć przez praskę i odstawić. Masło rozpuścić, pilnując, aby się nie zagotowało.
Twaróg zmielić kilkakrotnie, a następnie połączyć z jeszcze ciepłymi ziemniakami, tworząc jednolitą masę.
Żółtka utrzeć z częścią cukru na jasną, puszystą masę. Pozostały cukier wykorzystać do ubicia białek na sztywną pianę.
Do masy serowej dodawać stopniowo serek homogenizowany, utarte żółtka i płynne masło, cały czas miksując na średnich obrotach.
Wymieszać masę z sokiem cytrynowym, pomarańczowym, wanilią oraz budyniem lub mąką ziemniaczaną. Na końcu delikatnie wmieszać pianę z białek.
Formę natłuścić i wysypać kaszą manną, a następnie przelać do niej masę serową. Piec około 80 minut w 180 stopni Celsjusza, aż sernik równomiernie się zetnie.
Po upieczeniu pozostawić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, a potem wystudzić całkowicie, najlepiej przez noc.
Kakaowa polewa powinna być gładka i elastyczna, dlatego liczy się kolejność dodawania składników. Najpierw rozpuszcza się cukier w gorącej wodzie, później dodaje tłuszcz, a dopiero na koniec wsypuje kakao. To gwarantuje połysk i brak grudek. Po lekkim przestudzeniu wystarczy rozprowadzić ją po zimnym serniku. Całość dobrze schłodzić, aby polewa ładnie zastygła i stworzyła równą warstwę.
UWAGA: Najważniejsze jest dokładne zmielenie twarogu oraz ciepłe, przeciśnięte ziemniaki. Gładka masa to podstawa tego przepisu, dlatego warto poświęcić chwilę na solidne przygotowanie składników. Później wszystko miesza się stopniowo, aby zachować puszystość.
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.


![Dzień Kultur Europejskich w Starym Ogólniaku. Młodzież zaprezentowała różne kraje [zdjęcia]](https://tkn24.pl/wp-content/uploads/2025/11/Dzien-Kultur-Europejskich-w-Starym-Ogolniaku.-Mlodziez-zaprezentowala-rozne-kraje-11.jpg)










