Ruszył nabór do konkursu Tygiel Smaków 2025. To wyjątkowa okazja do wyróżnienia lokalnej i tradycyjnej żywności z duszą, czyli związanej z kulturą
i historią województwa łódzkiego. Nowością tegorocznej edycji są atrakcyjne nagrody finansowe.
– mówi Małgorzata Lefler z Urzędu Marszałkowskiego Województwa Łódzkiego.
Przed nami 15. edycja Tygla Smaków, który promuje regionalne produkty spożywcze wyróżniające się wysoką jakością, a tym samym wspiera lokalnych wytwórców. Wydarzenie odbędzie się już 14 listopada, podczas XVII Targów Natura Food – certyfikowana żywność dla zdrowia i planety w Łodzi. Jego głównym założeniem i celem jest popularyzacja wiedzy na temat regionalnych i tradycyjnych smaków związanych z Łódzkiem, a także promocja produktów stanowiących element dziedzictwa kulturowego regionu. To m.in. przekazywane z pokolenia na pokolenie receptury, które są częścią tożsamości lokalnych społeczności – stąd regulaminowy wymóg, aby zgłaszany produkt miał minimum 25-letnią tradycję wytwarzania na danym terenie (niekoniecznie przez obecnego producenta).
Tygiel Smaków to marka, która wyszukuje produkty oraz potrawy, które mogą stać się kulinarną wizytówką Łódzkiego także wśród firm gastronomicznych, gospodarstw agroturystycznych, KGW i zagród edukacyjnych. Konkurs promuje również idee ekologicznej produkcji i jest świetną okazją do wymiany doświadczeń między lokalnymi producentami żywności.
Nabór wystawców potrwa do 17 października do północy. Każdy uczestnik konkursu, a tym samym targów, będzie miał do swojej dyspozycji część stoiska Województwa Łódzkiego o powierzchni 6 metrów kw z podstawowym wyposażeniem.
Link do elektronicznego formularza zgłoszeniowego znajdziesz TUTAJ.
Każdy producent lub wytwórca może zgłosić do konkursu maksymalnie dwa produkty rolne, spożywcze lub napoje. Będzie 8 kategorii: mięso świeże oraz produkty mięsne; orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce (przetworzone i nie); wyroby piekarnicze i cukiernicze; gotowe dania i potrawy; napoje; sery
i inne produkty mleczne; oleje i tłuszcze, produkty rybołówstwa, ryby; miody.
Nowością tegorocznej edycji są atrakcyjne nagrody finansowe, które laureaci otrzymają oprócz dyplomów i statuetek. Laureat nagrody głównej – Tygla Smaków – otrzyma 2 tys. zł, a nagrodzeni statuetkami Tygielka Smaków w każdej kategorii – nagrody w wysokości 1000 zł. Będą jeszcze wyróżnienia o wartości 800 zł.
Opracowanie: WYDZIAŁ MEDIÓW KANCELARIA MARSZAŁKA Urząd Marszałkowski Województwa Łódzkiego