Święta urządzić można na… dziko. Dla koneserów dziczyzny leśnicy z Lasów Państwowych przygotowali propozycję półmiska zimnych mięs i wędlin.
Składniki: pasztet z dzika z zielonym pieprzem, szynka wędzona z sarny, kabanosy z jelenia lub daniela, dojrzewające salami z jelenia, krakowska sucha z jelenia, comber wędzony z sarny, jałowcowa z dzika, polędwica wędzona z dzika, udziec pieczony z dzika.
Sposób przygotowania: Wędliny kroimy na cienkie plastry, a pieczenie i pasztet na grubsze. Kabanosy dzielimy na mniejsze kawałki. Całość układamy na półmiskach, które możemy przybrać świeżymi liśćmi czosnku niedźwiedziego, szczawiku zajęczego czy innej rośliny z naszego leśnego herbarium. Można także posypać kaparami z kaczeńca, które zaostrzą smak i dodadzą aromatu. Świetnym dodatkiem do wędlin z dziczyzny są konfitury i dżemy z żurawiny, borówki, jarzębiny.
Przepis podał: Bartłomiej Barański z Lasów Państwowych.












