Nieoczywistym składnikiem biszkoptu, za pomocą którego wypiek wychodzi miękki i nieopadający, jest...budyń. Znajomy cukier radzi, aby wymieszać proszek budyniowy z mąką pszenną i dodać go do masy z jajek. Sprawdź przepis na doskonały wypiek.
Składniki na idealny biszkopt - budyń zamiast mąki ziemniaczanej
Tradycyjny biszkopt składa się czterech składników, a jednym z nich jest mąka ziemniaczana. To właśnie ten produkt cukiernicy zastępują budyniem. Dzięki niemu wypiek wychodzi idealny, ma znakomity smak i aromat wanilii.
Jakich składników potrzebujemy do zrobienia idealnego biszkoptu? Oto lista:
- 6 jajek;
- 140 g mąki pszennej;
- 200 g cukru;
- 80 g budyniu waniliowego bez cukru;.
Przepis na biszkopt z budyniem
Na początek mieszamy w misce mąkę pszenną z budyniem. Następnie ubijamy białka na sztywną pianę, stopniowo dosypując cukier. Jest to istotny etap, ponieważ ma duży wpływ na uzyskanie pięknie wyrośniętego, nieopadającego wypieku.
W kolejnym kroku dalej ubijamy pianę i dorzucamy do niej po jednym żółtku. Całość miksujemy do połączenia składników.
Następnie do masy jajecznej dosypujemy mąkę pszenną z budyniem. Wszystkie składniki mieszamy do momentu uzyskania jednolitego ciasta.
Tak przygotowaną masę na biszkopt przelewamy do tortownicy o średnicy 26 cm, uprzednio wykładając ją papierem do pieczenia.
Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy je przez około 30 minut. Pamiętajmy, aby sprawdzić jego stan suchym patyczkiem.
Na koniec wyjmujemy tortownicę z piekarnika i ostrożnie odwracamy ją spodem do góry, wykładając biszkopt na deskę. Wypiek można przekładać kremem, gdy całkowicie ostygnie.
Zobacz też:
Dodaj łyżeczkę do owsianki. To naturalny detoks i wzmocnienie odporności
Ten syrop w PRL-u robiła każda babcia. Jak miecz pomaga w walce z jesiennym przeziębieniem
Ekspresowa sałatka z trzech składników, gdy niezapowiedziani goście stoją pod drzwiami