Fioletowe ziemiaki (nazywane także truflami) od dawna biją rekordy popularności na stołach we Francji, Chile i Peru, gdzie mieszkańcy chętnie je uprawiają i często po nie sięgają. W Polsce także nie są nowością.
Ziemniaki truflowe zostały sprowadzone do naszego kraju już w połowie lat 70-tych XX wieku, jednak nie cieszą się u nas taką popularnością jak zwykłe kartofle, a są od nich zdrowsze i naprawdę smaczne. Teściowa będzie pod wrażeniem ich smaku i zje wszystkie, gdy na obiedzie podasz je do kotleta.
Fioletowe ziemniaki - dlaczego warto jeść? Są zdrowsze od zwykłych kartofli
Ziemniaki fioletowe są dobrym źródłem potasu odpowiadającego za obniżanie ciśnienia krwi. Mają także sporo błonnika, witaminy C, witaminy A, witamin z grupy B, magnezu czy kwasu foliowego.
Ponadto są także źródłem kwasów fenolowych oraz cennych związków przeciwutleniających. Ich regularne jedzenie może wspierać odporność czy funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego.
Zawierają mnóstwo antocyjanów, które w organizmie człowieka wykazują działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, a także chronią przed szkodliwym wpływem promieniowania UV i zmniejszają ryzyko chorób jelita grubego.
Czytaj również: W PRL-u lądował na stole zamiast schabowych. Zapomniany, a zdrowszy od mięsa i wielu ryb
Ile kalorii mają fioletowe ziemniaki i jaki jest ich indeks glikemiczny?
Ziemniaki fioletowe zawierają około 72 kcal w 100 gramach ugotowanych kartofli. Być może ważne być dla niektórych, iż składają się na to m.in. takie wartości jak: 24,8 g węglowodanów, 3g błonnika czy 1,6 g białka.
Mimo tego, iż kartofle ogólnie mają dość wysoki indeks glikemiczny (IG), w przypadku fioletowych ziemniaków wskaźnik ten jest niższy niż tradycyjny (IG 77 w porównaniu do 93). Oznacza to, iż mają mniejszy wpływ na poziom glukozy we krwi.
Może cię zainteresować: Wrzuć to do puree ziemniaczanego, a będzie kremowe jak nigdy. Moja rodzina je uwielbia
Fioletowe ziemniaki w kuchni - jak je wykorzystać, by rozpieściły podniebienie?
Fioletowe ziemniaki w kuchni można wykorzystać na wiele sposobów. Świetnie smakują z rybami, mięsem np. tradycyjnym kotletem schabowym czy pieczenią, ale możesz je także upiec, usmażyć, przygotować puree, kluski, kopytka czy frytki. Pasują do sałatek i strączków.
Pamiętaj, iż fioletowe ziemniaki są twardsze i mają grubszą powłokę od zwykłych kartofli, więc ich gotowanie i obranie zajmie ci więcej czasu. Drugą z wymienionych czynności możesz jednak adekwatnie pominąć albo odłożyć w czasie.
Wystarczy je dokładnie umyć przed ugotowaniem i dopiero później zdjąć skórkę tj. przy burakach. Samo ugotowanie fioletowych ziemniaków od wrzenia zajmuje około 25-30 minut. Przygotowanie w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza wymaga poświęcenia około 40 minut.
Zobacz też:
Gdzie wyrzucać puszki po rybie lub po konserwie? Odpowiedź wcale nie jest oczywista
Męczy cię katar i kaszel? Pij ten napar 2 razy dziennie, a poczujesz się lepiej
Pierzesz czarne ubrania w ten sposób? To dlatego gwałtownie blakną