

Ogórki małosolne mogą stanowić pyszną, świeżą i chrupką przekąskę. Idealnie nadają się też jako surówka do obiadu czy jako smaczne warzywo do przegryzienia na grillu. Ogórki tradycyjne, suche małosolne — ile ludzi, tyle przepisów, ale zapomnij o nich, ten będzie najlepszy! Koniecznie go wypróbuj, a już nigdy nie zjesz poobklejanych koperkiem ogórków przyrządzonych na sucho.
Składniki
- ogórki gruntowe
- korzeń i liście chrzanu
- główka czosnku
- dużo kopru
- sól, koniecznie kamienna
- woda
- liść laurowy, liście drzew owocowych (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
Ogórki dokładnie umyj i pozostaw do namoczenia w zimnej wodzie na około 2 godziny. Do dużego słoika lub kamionki włóż część liści chrzanu i kopru, przekrojoną w poziomie, nieobraną główkę czosnku i pokrojony na mniejsze kawałki korzeń chrzanu. W naczyniu układaj namoczone ogórki, jeżeli chcesz, to poodcinaj od nich końcówki, ale nie jest to konieczne. Ogórki przykryj pozostałymi liśćmi i koprem i przejdź do przygotowania zalewy. Wykonaj ją w proporcji 1 łyżka soli na 1 litr wrzącej wody, dokładnie wymieszaj i zalej ogórki, tak, aby wszystkie znalazły się pod wodą. Na koniec przygotuj coś, czym dociśniesz ogórki, np. mniejszy słoik napełniony wodą. Odczekaj 2-3 dni i ciesz się smakiem najlepszych małosolnych w Twoim życiu!