Wybrano najzdrowszy ser na świecie. Polacy go uwielbiają, a wielu je codziennie

g.pl 1 dzień temu
BBC Good Food przedstawiło zestawienie 10 najzdrowszych serów. Wśród nich znalazły się również rodzaje, które są doskonale znane w Polsce. Na szczególną uwagę zasługuje ser gouda, który wielu z nas je niemal codziennie. Czym dokładnie zasłużył na to wyróżnienie i o czym powinni pamiętać jego fani?
Żółty ser jest jednym z najczęściej wybieranych dodatków do kanapek. Świetnie uzupełnia też różne potrawy, a ponadto smakuje dobrze jako przekąska. jeżeli do tego dodamy inne rodzaje serów, otrzymamy kategorię produktów bogatych w różne smaki. Wielu miłośników sera zastanawia się, który rodzaj jest najzdrowszy. Odpowiedzi na to pytanie dostarczył portal BBC Good Food, który przedstawił aż 10 pysznych i zdrowych propozycji.


REKLAMA


Zobacz wideo Czy jedzenie ziemniaków i pieczywa tuczy? Michał Wrzosek rozwiewa wątpliwości [materiał wydawcy kobieta.gazeta.pl]


Czy ser żółty jest zdrowy? Nowe wyniki badań ukazują ten przysmak w nowym świetle
Ser to produkt wytwarzany z mleka zwierząt hodowlanych połączonego z solą, żywymi kulturami bakterii oraz kwasem lub enzymem zwanym podpuszczką. Istnieją tysiące różnych rodzajów sera, o zróżnicowanych profilach: od miękkiego i półtwardego po twardy. Im mniej wilgoci zawiera ser, tym dłuższy jest jego okres przydatności do spożycia. Pomimo swoich walorów smakowych rzadko znajduje się na listach najzdrowszych produktów. Chodzi tu przede wszystkim o wysoką zawartość tłuszczów nasyconych, kalorii i soli. BBC Good Food przytacza tu jednak badania, według których może być on mniej szkodliwy, niż zakładamy.
Zobacz też: Ten owoc to święty Graal smakoszy. Spotkasz go tylko w kilku miejscach. Niemcy go uwielbiają
Wyniki wspomnianych badań opublikowano w 2018 roku. Wynika z nich, iż inne składniki zawarte w fermentowanych produktach mlecznych (takich jak ser i jogurt) mogą łagodzić wpływ tłuszczów nasyconych na organizm. Podobny efekt może dawać sam proces fermentacji. Nie zmienia to faktu, iż powinny być one spożywane w ograniczonych ilościach, m.in. ze względu na zawartość soli. Nie trzeba jednak całkowicie unikać sera, zwłaszcza jeżeli wybierzemy odpowiedni rodzaj. Czemu zatem warto sięgnąć akurat po goudę?


Czy ser żółty gouda jest zdrowy? O tych adekwatnościach produktu warto wiedzieć
Gouda to tradycyjny ser podpuszczkowy wytwarzany z mleka krowiego, peklowanego przed dojrzewaniem. Można go rozpoznać po charakterystycznych dziurach, które powstają wskutek uwalniania się gazów w czasie fermentacji. Autorzy omawianego zestawienia podkreślają, iż ser gouda jest bogaty w wapń i witaminę K2, czyli składniki niezbędne dla zdrowych kości i zębów. Jest również źródłem związków, które hamują enzym konwertujący angiotensynę (ACE) poprzez rozluźnienie żył i tętnic, co może pomóc obniżyć ciśnienie krwi. Oprócz tego gouda zawiera przeciwutleniacze, które chronią układ sercowo-naczyniowy przed skutkami spożywania dużych ilości soli.


Pełne zestawienie najzdrowszych serów prezentuje się następująco:


Gouda
Edamski
Ser kozi
Parmezan
Paneera
Mozzarella
Ricotta
Cottage cheese
Cheddar
Feta


Uzasadnienia dla wszystkich rodzaju znajdziemy na stronie BBC Good Food.


Źródło: bbcgoodfood.com


Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.


Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału