Włóż do słoika, owiń i postaw w tym miejscu. Zakwas na żur będzie gotowy w 4 dni

kobieta.gazeta.pl 19 godzin temu
Zostało kilka dni do Wielkanocy, a baza do żurku wciąż niegotowa? Spokojnie, nie musisz iść na kompromis ze sklepową butelką. Podpowiadamy, jak zrobić szybki zakwas, który nie tylko jest prosty i aromatyczny, ale także będzie gotowy na czas.
Wielkanocny stół dzieli ludzi na dwa obozy. Jedni nie wyobrażają sobie świąt bez tradycyjnego żurku z białą kiełbasą oraz jajkiem, inni z kolei wolą klasyczny barszcz biały z chrzanem, majerankiem, ziemniakami i śmietaną. jeżeli należysz do pierwszej grupy, bez zakwasu się nie obejdzie. Choć czas goni, wciąż możesz zdążyć. Wystarczy zadbać o odpowiednie warunki fermentacji, a za kilka dni zakwas będzie idealny do zupy.


REKLAMA


Zobacz wideo Ten sos jest lepszy niż majonez. Zrobiłam chrzanowy kogel-mogel


Jak zrobić szybki zakwas na żurek? Sposób, który uratuje świąteczne śniadanie
Zrobienie błyskawicznego zakwasu na żurek to nic trudnego. Nie potrzebujesz ani specjalnego sprzętu, ani tygodnia cierpliwości, jak w tradycyjnym przepisie. Wystarczy kilka składników, ciepłe miejsce i codzienne mieszanie, a już po 4 dniach zakwas będzie nadawał się do zupy. Jak się za niego zabrać? Przygotuj:


5 łyżek mąki żytniej typ 2000,
3 ząbki czosnku w łupinkach,
4 kulki ziela angielskiego i 2 liście laurowe,
pół litra letniej wody.


Wszystkie składniki wrzuć do dużego słoja albo glinianego naczynia i dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką. Wierzch przykryj gazą lub lnianą ściereczką, a naczynie ustaw w ciepłym miejscu. Idealnie sprawdzi się parapet nad kaloryferem lub kuchenny blat w pobliżu piekarnika czy kuchenki. Codziennie zaglądaj do zakwasu i delikatnie go mieszaj - to pomoże fermentacji przebiegać równomiernie. Już po 3-4 dniach zakwas zacznie pachnieć przyjemnie kwaśno, z wyraźną nutą czosnku i przypraw. To znak, iż jest gotowy i można z niego ugotować domowy żurek.
Pamiętaj o jednej, ważnej rzeczy. jeżeli robisz zakwas w przezroczystym słoiku, koniecznie owiń go ściereczką lub ręcznikiem. Nastaw nie lubi światła, a zacienione warunki zdecydowanie lepiej wpływają na fermentację.
PORADA! Masz w lodówce zakwas chlebowy? Właśnie wygrałaś z czasem. Dodaj 2-3 łyżki do świeżo nastawionego zakwasu na żurek, a zadziała jak starter, który jeszcze bardziej przyspieszy fermentację i wzbogaci jego smak.


żurek (zdj. ilustracyjne) Fot. Arkadiusz Wojtasiewicz / Agencja Wyborcza.pl


Czym zastąpić zakwas do żurku? Kuchenny lifehack z domowej spiżarni
Dobry zakwas powinien mieć mleczno-szary kolor, przyjemny, kwaśny zapach z czosnkową nutą i lekką gęstość, jak rozrzedzona śmietana. Smakuje wyraźnie, ale nie odrzuca intensywnością. jeżeli jednak coś poszło nie tak, nie panikuj. W awaryjnej sytuacji zupę uratują inne kwaśne dodatki. Możesz dodać 1-2 łyżki soku z kiszonych ogórków albo z kiszonej kapusty. Dobrze sprawdza się też łyżeczka kwasku cytrynowego lub kilka kropel soku z cytryny. choćby zwykły ocet jabłkowy pomoże nadać żurkowi ten znajomy kwaskowaty sznyt. I choć smak nie będzie identyczny jak przy klasycznym zakwasie, zupa przez cały czas będzie aromatyczna i świąteczna. A o to właśnie nam chodzi.
A Ty? Na jakim zakwasie robisz żurek na święta? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału