27 listopada 2025 r. w Zespole Szkół Ekonomicznych i Technicznych w Pasłęku odbyły się wyjątkowe warsztaty kulinarne zorganizowane przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa w Olsztynie. Zajęcia poprowadził pan Dariusz Baryga wraz z panią Joanną.
Pan Dariusz Baryga to doświadczony kucharz, prywatny szef kuchni i ekspert kulinarny, znany z licznych wystąpień medialnych i profesjonalnych pokazów. Wspólnie z żoną, Aleksandrą Juszkiewicz — zwyciężczynią 9. edycji MasterChef Polska — prowadzi Pracownię Kulinarną Juszkiewicz & Baryga w Giżycku.
W warsztatach uczestniczyli uczniowie klas I i II technikum żywienia i usług gastronomicznych. Pod okiem mistrza przygotowywali farszynki z mięsem mielonym, serwowane w aromatycznym sosie z pieczarek jasnych i ciemnych, z dodatkiem śmietany, koperku oraz jajka w koszulce.
Zajęcia były nie tylko świetną lekcją gotowania, ale także inspirującym spotkaniem z profesjonalizmem, kreatywnością oraz prawdziwą pasją do kuchni. Młodzież zdobyła nowe umiejętności, cenne wskazówki i motywację do dalszego rozwijania talentów.
Możliwość udziału w warsztatach to dla naszej szkoły ogromne wyróżnienie, ponieważ tylko wybrane placówki mają szansę uczestniczyć w takim projekcie.
{gallery}2025-11-28-zseit2{/gallery}
Inf. ZSEiT Pasłęk, M. Kucińska


![Dzień Kultur Europejskich w Starym Ogólniaku. Młodzież zaprezentowała różne kraje [zdjęcia]](https://tkn24.pl/wp-content/uploads/2025/11/Dzien-Kultur-Europejskich-w-Starym-Ogolniaku.-Mlodziez-zaprezentowala-rozne-kraje-11.jpg)










