Kiszone warzywa od wieków stanowią obowiązkowy element zimowej spiżarni, jak i cenny składnik tradycyjnej diety. Cenione nie tylko za swój smak, ale i bogactwo wartości odżywczych ponownie „wkraczają na salony” jako naturalne źródło zdrowia. Oprócz kiszonej kapusty na uwagę zasługują kiszone buraki oraz zakwas buraczany, określane również mianem “bomby zdrowotnej".
Kiszone buraki — zdrowie i naturalne wsparcie odporności
Naturalny środek o wyjątkowych adekwatnościach prozdrowotnych można przygotować samodzielnie w domu i sięgać po niego jak po solidną dawkę zdrowia. Takie są właśnie kiszone buraki, które niosą za sobą niezliczone korzyści. Dzięki procesowi fermentacji zyskują atrybuty, które pomagają organizmowi lepiej radzić sobie z infekcjami oraz stanami osłabienia.
Właściwości kiszonych buraków w połączeniu z ciekawym smakiem tworzą doskonały produkt na co dzień dla całej rodziny. Kiszonka ta to przede wszystkim naturalny probiotyk, który jest nieocenionym wsparciem dla jelit, a jako iż zdrowie organizmu zaczyna się w jelitach, również i dla całego organizmu. Dobroczynne bakterie kwasu mlekowego, które powstają w procesie fermentacji wspierają mikrobiotę jelitową, która w znaczącym stopniu wpływa na układ odpornościowy. Ponadto cały układ trawienny pracuje o niebo lepiej.
Zdrowe jelita to silniejszy układ immunologiczny, ale nie tylko. Kiszone buraki to także domowy sposób na wsparcie organizmu w infekcjach, gdyż kiszonka ta wspomaga walkę z drobnoustrojami. Dodatkowo wysoka zawartość witamin i minerałów sprzyja ogólnej kondycji organizmu. Kiszone buraki dostarczają licznych witamin, a także minerałów, wśród których wymienia się między innymi potas, żelazo czy magnez. Sok z kiszonych buraków, czyli między innymi znany zakwas buraczany często bywa polecany osobom z anemią.
Zobacz także: Kosztuje kilka złotych, a obniża cukier i cholesterol. Wystarczy łyżka dziennie
Jak zrobić kiszone buraki? Prosty przepis na porcję zdrowia
Buraki zawierają betainę, czyli antyoksydant, który działa przeciwutleniająco i przeciwzapalnie, pomagając zwalczyć przeziębienie, a także wspierając organizm w walce z wolnymi rodnikami. Szereg licznych adekwatności sprawia, iż wiele osób kiszone buraki traktuje jako naturalny środek wzmacniający i wspomagający organizm na co dzień, jak i w czasie osłabienia.
Warto więc przygotować dla całej swojej rodziny taką porcję zdrowia i sięgać po nią regularnie. Nie ma w tym nic skomplikowanego, przez co każdy powinien sobie poradzić z przyrządzaniem tej kiszonki. Potrzebne są do tego następujące składniki:
- 3 kg buraków
- 2,5 l przegotowanej i ostudzonej wody
- 1 łyżki soli
- 3-4 liście laurowe
- 5-6 ząbków czosnku
- 4-5 ziaren pieprzu czarnego
- Kilka ziaren ziela angielskiego
Sposób przygotowania:
W pierwszej kolejności umyj, obierz i pokrój w plasterki buraki. W wyparzonym i suchym słoiku umieść powstałe plasterki razem z czosnkiem, liśćmi laurowymi, zielem angielskim i pieprzem. Całość zalej wodą wymieszaną z solą.
Zakręć słoik i odstaw na 7 dni do suchego pomieszczenia o temperaturze pokojowej. Usuwaj powstającą pianę z wierzchu, a po fermentacji przechowuj w chłodnym miejscu. Kiedy kiszone buraki będą już gotowe, wykorzystaj je jako bazę do barszczu bądź jako składnik do sałatek czy surówek. Znajdź dla nich stałe miejsce w swoim codziennym jadłospisie, a twój organizm i układ odpornościowy będą wdzięczne.
Może cię zainteresować: Wspiera trawienie choćby po obfitym posiłku. Dosyp odrobinę do obiadu
Zobacz też:
Wykorzystaj sezon na te owoce. Zrób ciasto, które zachwyci całą rodzinę
Dodaj to do zupy ogórkowej. Będzie smakować obłędnie
Surówka z jesiennego superfood. Spodnie od razu zrobią się luźne w pasie


![Dzień Kultur Europejskich w Starym Ogólniaku. Młodzież zaprezentowała różne kraje [zdjęcia]](https://tkn24.pl/wp-content/uploads/2025/11/Dzien-Kultur-Europejskich-w-Starym-Ogolniaku.-Mlodziez-zaprezentowala-rozne-kraje-11.jpg)










