Teściowa robi majonez z jajek sadzonych. Brzmi śmiesznie, ale smakuje lepiej, niż sklepowy

top.pl 1 dzień temu
Zdjęcie: /123RF/PICSEL


Majonez to nieodzowny składnik wielu dań. Mało kto wyobraża sobie tradycyjną sałatkę jarzynową bez tego gęstego dodatku. Co ciekawe, majonez można przygotować samemu. Istnieje pewien przepis, który na pierwszy rzut oka wydaje się nieco dziwny. Okazuje się, iż majonez można zrobić z... jajek sadzonych. Smakuje naprawdę dobrze!

Majonez z jajek sadzonych. Co jest potrzebne do jego przygotowania?

Do przygotowania majonezu w większości przypadków używa się surowych żółtek jajek, choć wiele osób wykorzystuje również białko. Co ciekawe, istnieje pewien przepis, w którym do przyrządzenia tego powszechnie lubianego specjału używa się... jajek sadzonych. Być może brzmi to śmiesznie, ale taki majonez smakuje lepiej niż sklepowy.

Majonez wykonany według tej receptury smakuje naprawdę fantastycznie. Do jego przygotowania potrzebne będą:

  • 3 jajka;
  • 120 ml oleju;
  • Szczypta soli;
  • 1 łyżka musztardy.

Niektórzy dodają do majonezu niewielką ilość soku z cytryny bądź octu. Ów dodatek można jednak pominąć.

Przepis na majonez z jajek sadzonych

Przygotowanie majonezu z jajek sadzonych nie jest zbyt skomplikowane. choćby początkujący entuzjaści gotowania powinni sobie poradzić z owym przepisem. Należy trzymać się kroków wyszczególnionych w przepisie.

Przeczytaj też: Który majonez wybrać do wielkanocnej sałatki? Popularny dietetyk nie ma wątpliwości

Sposób przygotowania majonezu z jajek sadzonych:

  1. Jajka należy usmażyć na niewielkiej ilości oleju, a potem umieścić je w naczyniu, w którym będziemy je blendować. Najlepiej użyć wąskiego i dość długiego naczynia – wówczas mieszanina zdecydowanie łatwiej nam zgęstnieje.
  2. Do jajek dorzucamy pozostałe składniki, czyli musztardę, olej oraz szczyptę soli.
  3. Za pomocą manualnego blendera łączymy wszystkie składniki. Zaczynamy od wolnych obrotów, które po czasie zwiększamy. Miksujemy do momentu, aż całość przybierze konsystencję kremowego sosu. Warto go spróbować i w razie potrzeby doprawić solą lub dodać nieco więcej musztardy.
  4. Majonez musi nieco ostygnąć – wówczas bardziej zgęstnieje. Po tym czasie jest gotowy do spożycia.

Samodzielnie przygotowany majonez z jajek sadzonych to doskonały dodatek do sałatek (na przykład sałatki jarzynowej). Można go również użyć jako bazę do różnej maści dipów.

Zobacz też:

​Ten chlebek pozostało smaczniejszy niż bananowy. Spróbujesz raz i przepadniesz

Tym rogalikom nie da się oprzeć. Ciasto przygotujesz z trzech składników

Kruche ciasto wyjdzie idealne. Wystarczy, iż zapamiętasz tę zasadę

Idź do oryginalnego materiału