Najlepszy sposób na gotowanie ryżu

dompelenpomyslow.pl 1 godzina temu

Ryż jest jednym z najpopularniejszych zbóż na świecie. Stanowi składnik wielu dań, zarówno obiadowych, jak i deserów. Jego gotowanie potrafi jednak sprawiać problem. Dowiedz się, jak to zrobić, aby uzyskać idealnie sypki ryż, który się nie klei i nie przypala.

Ryż sypki czy w woreczkach?

Na rynku dostępnych jest wiele odmian ryżu, m.in. ryż biały, brązowy czy parboiled. Jednak zasadniczą kwestią powinien być świadomy wybór jego rodzaju. Klasycznym wyborem jest ryż sypki — bardziej ekologiczny i dający szersze pole do popisu, ale wymagający więcej czasu i uwagi podczas przygotowania. Znacznie wygodniejszym i szybszym rozwiązaniem jest natomiast ryż w woreczkach, jednak ten ze względu na wykorzystanie plastikowych woreczków budzi ekologiczne i zdrowotne wątpliwości.

Najlepszy sposób na gotowanie ryżu

Jeśli chcesz połączyć najważniejsze korzyści obydwu rodzajów ryżu, to ten sposób jest zdecydowanie dla Ciebie. Ryż sypki wsyp na sitko i umieść je w garnku z gotującą się, osoloną wodą, tak aby ryż całkowicie się w niej zanurzył. Po 10 minutach ryż będzie idealnie sypki i miękki, a Ty nie będziesz musiała poświęcać na to więcej czasu.

Idź do oryginalnego materiału