Czasem bywa tak, iż rosół wychodzi mdły i niesmaczny. Wówczas w ruch idą kostki rosołowego, które nie są zbyt dobrym wyborem ze względu na swój skład. Zamiast nich lepiej odpowiednio doprawić zupę aromatycznym ziołem, jakim jest...czosnek niedźwiedzi. Sprawdź przepis na najlepszy rosół pod słońcem.
Czosnek niedźwiedzi jako idealna przyprawa do rosołu
Czosnek niedźwiedzi ma subtelną ostrość, przypomina w smaku młody czosnek. Charakteryzuje się także delikatnie ziołowym, świeżym aromatem, z lekką nutą słodyczy, co czyni go łagodniejszym od tradycyjnego czosnku.
W trakcie obróbki termicznej traci nieco na swojej ostrości, dlatego idealnie komponuje się ze smakami w rosole - nie dominuje nad nimi. Zaczyna powoli uwalniać swój aromat dzięki długiemu i wolnemu gotowaniu tej zupy.
Niemal w każdym sklepie kupimy suszony czosnek niedźwiedzi. Ta przyprawa doskonale wzbogaci smak rosołu, dodając mu delikatnego, czosnkowo-ziołowego aromatu.
Przepis na rosół z czosnkiem niedźwiedzim
Tak jak wspomniano na początku artykułu, czosnek niedźwiedzi jest wspaniałym zamiennikiem dla kostki rosołowej, ale też dla maggi. Podajemy dokładny przepis na rosół z tą przyprawą, choć nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować go według własnej receptury i pod koniec doprawić w celu podkręcenia smaku.
Składniki:
- 1 kg mięsa;
- 4 marchewki;
- 2 pietruszki;
- 1 seler;
- 1 por;
- 1 cebula;
- 3 ząbki czosnku;
- 3 liście laurowe;
- 5 ziarenek ziela angielskiego;
- 1 łyżka czosnku niedźwiedziego lub 2 łyżki posiekanych liści;
- sól i pieprz wedle uznania.
Przygotowanie:
Żeby zrobić rosół, na początek kładziemy mięso do garnka i zalewamy je zimną wodą. Od momentu wrzenia gotujemy je przez około godzinę (w przypadku mięsa z kurczaka).
W kolejnym kroku zbieramy szumowiny i obieramy marchewki, pietruszki, seler, por, które następnie wrzucamy do rosołu. Potem dodajemy jeszcze opaloną cebulę, obrane ząbki czosnku, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Całość gotujemy na wolnym ogniu przez około 3 godziny.
Czosnek niedźwiedzi dodajemy godzinę po gotowaniu, a sól 10 minut przed zakończeniem całego procesu. Na koniec możemy jeszcze doprawić rosół do smaku solą i pieprzem.
Zobacz też:
Teściowa robi majonez z jajek sadzonych. Brzmi śmiesznie, ale smakuje lepiej, niż sklepowy
Ten chlebek pozostało smaczniejszy niż bananowy. Spróbujesz raz i przepadniesz
Tym rogalikom nie da się oprzeć. Ciasto przygotujesz z trzech składników