Sezon na truskawki twa w najlepsze. zwykle wykorzystujemy je do różnych ciast, jednak tym razem warto pochylić się nad przepisem na knedle z tymi sezonowymi owocami. Żeby zrobić najlepsze na świecie nadzienie, babcia mieszała truskawki nie tylko z cukrem waniliowym, ale też z...cynamonem. Jego smak był nie do podrobienia.
Składniki na knedle z truskawkami
W tym przepisie wykorzystujemy truskawki, na które właśnie trwa sezon. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby zastąpić je innymi owocami, tj. maliny, jagody czy śliwki. Lista pozostałych składników na ciasto jest uniwersalna.
Jakich składników potrzebujemy do zrobienia knedli z truskawkami? Oto lista:
- 400 g ugotowanych i ostudzonych ziemniaków;
- 300 g truskawek;
- 200 g mąki pszennej;
- 100 g twarogu półtłustego;
- 1 żółtko;
- odrobina soli;
- 1 łyżka cukru waniliowego;
- 1 łyżeczka cynamonu.
Przepis z zeszytu babci na knedle z truskawkami
Na początek myjemy truskawki i wyjmujemy z nich szypułki. Następnie kroimy je na pół i przekładamy do miski. Owoce mieszamy z cukrem waniliowym i cynamonem. Odstawiamy je na kilkanaście minut, żeby puściły sok.
W kolejnym kroku mielimy ugotowane i ostudzone ziemniaki na gładką masę. Możemy użyć do tego praski albo maszynki do mielenia.
Następnie do rozdrobnionych ziemniaków dodajemy żółtko, sól, mąkę i twaróg. Wyrabiamy ciasto tak, żeby zyskało miękką i zwartą konsystencję.
Tak przygotowane ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnicę i dzielimy na kilka części. Z każdej formujemy wałek, a następnie kroimy go na równe kawałki.
Każdy kawałek spłaszczamy w dłoniach na kształt placuszka, na który nakładamy łyżką truskawki wraz z sokiem. Następnie dokładnie zlepiamy brzegi, formując zgrabne kule.
Knedle z truskawkami gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie około 5 minut, do momentu aż wypłyną na powierzchnię. Wyciągamy je z wody łyżką cedzakową i podajemy na gorąco, bezpośrednio po przygotowaniu.
Babcia zawsze podawała knedle z truskawkami oprószone cynamonem albo cukrem pudrem. Możemy też polać je jogurtem naturalnym lub zasmażką z bułki tartej i masła.
Zobacz też:
Brokuły rozpadają się na talerzu? Zrób to w czasie gotowania, a będą pyszne i chrupiące
Zanim skończy się sezon, zrób to ciasto. Rabarbar z bezą smakuje obłędnie
Pij to na śniadanie. Syci, ma mnóstwo witamin i robi luz w pasie