Prof. Danuta Figurska-Ciura z Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu przypomniała (co cytuje Polskie Radio Rzeszów), iż Polacy na święta kupują za dużo żywności i przygotowują zbyt dużo jedzenia.
Polacy przejadają się w święta Bożego Narodzenia
– Przeciętny Polak zje w ciągu świątecznego dnia 6, a niektórzy choćby 10 tys. kilokalorii w postaci bigosów, mięs, szynek z tłuszczykiem, czy tortów makowych. Zdrowy, dorosły człowiek o masie ciała 60-70 kg potrzebuje około 2 tys. kalorii dziennie – wyliczyła ekspertka.
Dodajmy, iż aby spalić 6000 kcal, trzeba byłoby urządzić sobie 20-godzinny spacer. To pokazuje, jak bardzo folgujemy sobie w święta.
Tymczasem odchudzenie świątecznych potraw nie oznacza rezygnacji ze smaku i tradycji. Oto kilka prostych sposobów, jak przygotować zdrowsze wersje ulubionych dań.
Pierogi i uszka
Ciasto: Zamiast białej mąki, spróbuj pełnoziarnistej lub orkiszowej. Dodaj odrobinę jogurtu naturalnego, by ciasto było bardziej elastyczne.
Sposób przygotowania: Gotuj, zamiast smażyć.
Dodatki: Użyj duszonej cebuli na wodzie zamiast smażonej na tłuszczu.
Karp
Panierka: Zamiast panierki z bułki tartej, upiecz karpia w piekarniku w folii aluminiowej lub na papierze do pieczenia.
Smażenie: jeżeli smażysz, użyj minimalnej ilości oleju (najlepiej w spryskiwaczu) lub patelni grillowej.
Śledzie
Śledź w oleju: Zamień olej na jogurt naturalny lub chudy kefir, tworząc lekką zalewę.
Marynaty: Unikaj cukru w zalewach, zamiast tego dodaj przyprawy (np. gorczycę, liście laurowe).
Makowiec i piernik
Słodzik: Cukier zamień na ksylitol, erytrytol lub niewielką ilość miodu.
Polewy: Zamiast czekoladowej polewy, posyp ciasto odrobiną kakao.
Ogólne triki na "odchudzenie" potraw na święta:
Zamiast smażyć, piecz lub gotuj na parze.
Zamiast śmietany – jogurt naturalny.
Zrezygnuj z dużych ilości soli, stawiając na zioła i przyprawy.
Porcje – jedz mniejsze ilości, ale delektuj się smakiem.
W święta ważne jest też zachowanie równowagi między przyjemnością a zdrowiem. Oto kilka wskazówek, jak podejść do jedzenia w święta:
Spróbuj wszystkiego, ale z umiarem. Świąteczne dania są wyjątkowe, więc warto spróbować różnych potraw, ale w małych porcjach. Dzięki temu cieszysz się różnorodnością bez przesady.
Unikaj jedzenia "z rozpędu". W święta często jemy więcej, bo jedzenie jest na wyciągnięcie ręki. Zastanów się, czy naprawdę masz ochotę na kolejną porcję.
Pij dużo wody. Woda pomaga w trawieniu i zapobiega podjadaniu, kiedy tak naprawdę jesteśmy spragnieni.
Nie zapominaj o ruchu. Spacer po świątecznym obiedzie to świetny sposób na trawienie i poprawę samopoczucia.
Planuj z wyprzedzeniem. jeżeli wiesz, iż w jednym dniu masz kilka świątecznych spotkań, jedz lekkie śniadanie i unikaj ciężkich przekąsek między posiłkami.