Światowa stolica pizzy bez piekarzy. „Brakuje rąk do pracy”

news.5v.pl 4 godzin temu

Kryzys związany z brakiem pracowników w pizzeriach we Włoszech jest poważny.

– Potrzebni są młodzi ludzie w sektorze, który jest w znakomitej kondycji i reprezentuje rynek wart na świecie miliardy euro – powiedział w piątek prezes Stowarzyszenia Prawdziwej Pizzy Neapolitańskiej Antonio Pace.

Włochy. Neapol bez piekarzy pizzy

Jak podkreślił Antonio Pace, „młodzi ludzie mają przyszłość” w tej gałęzi gastronomii. – Potrzebni nam są pracownicy. I nie zapominajmy również o tym, że także za granicą nasz sektor rozwija się w sposób niebywały – zaznaczył.

Zdaniem prezesa Stowarzyszenia Prawdziwej Pizzy Neapolitańskiej „obroty są znaczne i stanowią dodatkowy bodziec, jeżeli chodzi o zatrudnienie”.

Zobacz również:

– Oczywiście zdaję sobie sprawę z tego, iż praca jest ciężka i wymaga poświęcenia, bo wykonuje się ją wtedy, gdy inni się bawią i odpoczywają – zaznaczył Pace.

Neapol. Piekarze i pracownicy pizzeri poszukiwani

Zachęcając młodzież do pracy w pizzeriach, prezes stowarzyszenia zapewnił, iż daje ona wielką satysfakcję, także finansową.

Do jego apelu przyłączył się szef wydziału do spraw przedsiębiorczości we władzach regionu Kampania Antonio Marchiello.

Według danych z listopada zeszłego roku we Włoszech brakuje około 20 tysięcy piekarzy pizzy.

Zobacz również:

Katarzyna Kalicińska o włoskim temperamencie, telewizji i bestsellerze „Felicità”/INTERIA.PL

Idź do oryginalnego materiału