Świąteczne Smaki w Prudniku. Młodzi kucharze ze „Słowianki” zachwycili jury w Wojewódzkim Konkursie Kulinarnym

brzeg24.pl 4 tygodni temu

6 grudnia w Zespole Szkół Rolniczych w Prudniku odbył się I Wojewódzki Konkurs Kulinarny „Świąteczne smaki”. Konkurs przyciągnął najlepsze talenty kulinarne z całego województwa opolskiego. Młodzi kucharze zaprezentowali świąteczne potrawy, łącząc tradycję z nowoczesnymi technikami kulinarnymi.

W skład jury konkursowego weszli: Karol Okrasa – znany i ceniony mistrz kuchni, Kamil Klekowski – wybitny kucharz i promotor lokalnej kuchni, Aleksander Czyż – Kucharz z hotelu Aspen.

Uczniowie klasy II g szkoły branżowej I stopnia Amelia Oborska i Piotr Sobiegraj wywalczyli III miejsce, przygotowując kaczkę konfitowaną w sosie winno-korzennym z puree z topinamburu oraz pietruszki w połączeniu z puree z pieczonych buraków z chrzanem podane z surówka z cykorii, jabłka i pomarańczy z sosem winegret i prażonym makiem. Uczniowie wykazali się wielkim kunsztem i wiedzą kulinarną. Gratulujemy pasji, kreatywności i zaangażowania w promowaniu zawodu kucharza i naszej szkoły. Opiekunem uczniów była Pani Aneta Wróbel.

Aneta Wróbel

Idź do oryginalnego materiału