
W czwartek 29 maja 2025 roku w Zespole Szkół nr 2 im. Bolesława III Krzywoustego w Kołobrzegu starosta kołobrzeski wręczył gratulacje uczniowi, który dołączył do Narodowej Reprezentacji Kadry Juniorów Poland National Culinary Team & Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni.
Bartosz, uczeń Zespołu Szkół nr 2 im. Bolesława III Krzywoustego, kształcący się w zawodzie kucharz dołączył do Narodowej Reprezentacji Kadry Juniorów Poland National Culinary Team & Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni. Uczeń wszedł do elitarnego grona młodych talentów polskiej gastronomii. Przed Bartoszem stoją nowe możliwości nauki, rozwoju oraz udziału w prestiżowych konkursach w kraju i za granicą. To nie pierwszy sukces ucznia szkoły branżowej I stopnia, w 2024 roku zdobył trzecie miejsce w VIII edycji Ogólnopolskiego Turnieju Gastronomicznego w Poznaniu. W obecnym roku szkolnym Bartosz, dzięki wysokim wynikom nauczania z przedmiotów gastronomicznych uczestniczył w praktykach zawodowych na Sycylii w ramach programu Erasmus Plus. w tej chwili przygotowuje się do Kulinarnych Mistrzostw Świata, które odbędą się w Luksemburgu. Tajniki kulinarne Bartosz zdobywa pod opieką szefa kuchni Diune Hotel & Resort w Kołobrzegu oraz nauczycieli przedmiotów gastronomicznych w Zespole Szkół nr 2 im. Bolesława III Krzywoustego.
Sukces ucznia doceniony został przez starostę kołobrzeskiego Mirosława Tessikowski, który w imieniu własnym oraz Zarządu Powiatu wręczył Bartoszowi drobny upominek wraz z gratulacjami. Starosta podziękował także szefowi kuchni oraz nauczycielom za nieoceniony wkład w sukcesy młodego ucznia. Słowa uznania przekazał również rodzicom. Do gratulacji przyłączyła się dyrektor szkoły Magdalena Barna.