Sprawdzony sposób na pyszne warzywa z piekarnika

lubelski.pl 4 godzin temu

Warzywa pieczone można wykorzystać do przyrządzania większości potraw, zup, sałatek, przetworów, past i zapiekanek. Wystarczy zaszaleć z przyprawami, takimi jak czosnek, aromatyczne zioła, cynamon, imbir czy ostra papryka, by ze słodkiej dyni czy ziemistego buraka uczynić interesujące i atrakcyjne danie. Warzywa z piekarnika, oprócz walorów smakowych są bardzo zdrowe, lekkostrawne i polecane osobom na diecie. Jedzmy warzyw jak najwięcej! Smacznego!

Pieczony seler

Składniki:

1 bulwa selera

oliwa

sól

Przygotowanie:

Selera dokładnie umyć. Przy pomocy ostrego noża, na całej powierzchni selera, zrobić kilkadziesiąt nakłuć. Natrzeć solą i oliwą. Przełożyć do naczynia żaroodpornego z pokrywką, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C.

Piec około 2 godziny, seler powinien być miękki i lekko zarumieniony.

Pieczone buraki

Przygotowanie:

Buraki w skórce dokładnie umyć, przełożyć do naczynia żaroodpornego z pokrywką, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.

Piec około 1 godziny, aż będą miękkie. Po ostudzeniu można je przechowywać w lodówce do 4 dni.

Pieczona papryka

Składniki:

czerwone papryki

Przygotowanie:

Papryki umyć, przekroić na połowę wzdłuż, usunąć gniazda nasienne.

Przygotować blaszkę do pieczenia wyłożoną pergaminem, ułożyć papryki skórką do góry, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, piec przez około 30 minut, aż papryka będzie miękka, a skórka zacznie brązowieć.

Upieczoną paprykę przełożyć do woreczka strunowego na 10 minut, po tym czasie usunąć skórkę z papryki.

Pieczona dynia

Składniki:

dynia

główka czosnku

zioła prowansalskie

oliwa

sól

Przygotowanie:

Dynię dokładnie umyć, osuszyć, usunąć pestki, pokroić w paski razem ze skórką.

Dynię ułożyć na blaszce do pieczenia (wyłożonej papierem), skórką do dołu. Pomiędzy kawałkami dyni rozłożyć nieobrane ząbki czosnku. Całość skropić oliwą, oprószyć ziołami i solą.

Piec w temperaturze 180 stopni C około 30 minut, do miękkości.

Idź do oryginalnego materiału