Rybna zapiekanka z ryżem w roli głównej

lubelski.pl 3 godzin temu

Dania jednogarnkowe mają liczne grono zwolenników, zwłaszcza zapiekanki, do przygotowania których można wykorzystać wszelkie nadwyżki, pozostałe z wcześniej przygotowanych posiłków. Warto zainwestować w eleganckie naczynie do zapiekania, w którym serwowana zapiekanka będzie pięknie prezentować się na stole. Smacznego!

Składniki:

½ szklanki ryżu

500 g filetów z dorsza lub morszczuka

5 pomidorów

½ brokułu

2 jajka

1 szklanka śmietany

200 g startego sera żółtego

sól i pieprz do smaku

mąka pszenna do panierowania

tłuszcz do smażenia

Przygotowanie:

Ryż ugotować al dente, odcedzić. Brokuły podzielić na różyczki, obgotować w osolonej wodzie, odcedzić. Pomidory po umyciu przekroić na połówki.

Rybę osuszyć na papierowym ręczniku, podzielić na kawałki. Przełożyć do miski, posolić i popieprzyć, posypać mąką, delikatnie obtoczyć w panierce.

Rozgrzać patelnię z tłuszczem, przełożyć kawałki ryby i smażyć z każdej strony na złoty kolor. Przełożyć na talerz.

Śmietanę rozmieszać z jajkami.

Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, na dnie wyłożyć cienką warstwę z 1/3 ryżu, następnie wszystkie brokuły, polać połową sosu śmietanowego, posypać 1/3 sera. Ponownie rozłożyć z 1/3 warstwę ryżu, całą usmażoną rybę, całość zalać pozostałym sosem i posypać kolejną 1/3 porcja sera. Rozłożyć pozostały ryż, na nim przekrojone pomidory, przecięciem do góry i posypać serem.

Rozgrzać piekarnik do temperatury 190 stopni C, wstawić zapiekankę i piec około 20 minut. Podawać zaraz po upieczeniu.

Fot. Zdjęcie poglądowe/ Pexels

Idź do oryginalnego materiału