Dania jednogarnkowe mają liczne grono zwolenników, zwłaszcza zapiekanki, do przygotowania których można wykorzystać wszelkie nadwyżki, pozostałe z wcześniej przygotowanych posiłków. Warto zainwestować w eleganckie naczynie do zapiekania, w którym serwowana zapiekanka będzie pięknie prezentować się na stole. Smacznego!
Składniki:
½ szklanki ryżu
500 g filetów z dorsza lub morszczuka
5 pomidorów
½ brokułu
2 jajka
1 szklanka śmietany
200 g startego sera żółtego
sól i pieprz do smaku
mąka pszenna do panierowania
tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
Ryż ugotować al dente, odcedzić. Brokuły podzielić na różyczki, obgotować w osolonej wodzie, odcedzić. Pomidory po umyciu przekroić na połówki.
Rybę osuszyć na papierowym ręczniku, podzielić na kawałki. Przełożyć do miski, posolić i popieprzyć, posypać mąką, delikatnie obtoczyć w panierce.
Rozgrzać patelnię z tłuszczem, przełożyć kawałki ryby i smażyć z każdej strony na złoty kolor. Przełożyć na talerz.
Śmietanę rozmieszać z jajkami.
Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, na dnie wyłożyć cienką warstwę z 1/3 ryżu, następnie wszystkie brokuły, polać połową sosu śmietanowego, posypać 1/3 sera. Ponownie rozłożyć z 1/3 warstwę ryżu, całą usmażoną rybę, całość zalać pozostałym sosem i posypać kolejną 1/3 porcja sera. Rozłożyć pozostały ryż, na nim przekrojone pomidory, przecięciem do góry i posypać serem.
Rozgrzać piekarnik do temperatury 190 stopni C, wstawić zapiekankę i piec około 20 minut. Podawać zaraz po upieczeniu.
Fot. Zdjęcie poglądowe/ Pexels