Goście wpadną za kwadrans? Tyle wystarczy, by przygotować to pyszne ciasto bez pieczenia

top.pl 3 godzin temu
Zdjęcie: /123RF/Picsel, 123RF/Picsel /Pixel


Goście zapowiedzieli swój przyjazd na ostatnią chwilę? Właśnie w takich sytuacjach sprawdzi się kremowo-brzoskwiniowe ciasto bez pieczenia - przygotujesz je dosłownie w kwadrans. Delikatne warstwy herbatników, aksamitny krem i soczyste kawałki brzoskwiń to połączenie, które zachwyci choćby najbardziej wymagające podniebienia.

W Internecie nie brakuje przepisów na wymyślne ciasta. Znajdziemy również takie, z którymi poradzi sobie każdy początkujący cukiernik. Poza tym zrobimy je w kilka chwil i to bez użycia piekarnika. Taki jest właśnie kremowy deser z brzoskwiniami. Zachwyca smakiem, prostotą wykonania i eleganckim wyglądem. Będzie idealny na rodzinne spotkanie, ale też na święta i inne ważne uroczystości.

Kremowo-brzoskwiniowe ciasto bez pieczenia - zrobisz je z 5 składników

Kremowo-brzoskwiniowe ciasto bez pieczenia powstaje tylko z 5 składników. Być może masz już te produkty w swoim domu, a jeżeli nie, to na pewno kupisz je w każdym osiedlowym sklepie.

Bazą naszego deseru są maślane herbatniki, które miękną za sprawą aksamitnego kremu. Kremowa warstwa powstaje natomiast z lekko słodkiej śmietanki 30% połączonej z serkiem mascarpone. Oczywiście nie może zabraknąć nuty słodyczy, dlatego krem dosładzamy cukrem pudrem.

Do tego dodajemy także soczyste brzoskwinie, które subtelnie przełamują słodycz kremu. Ich łagodna kwaskowatość i intensywny aromat doskonale komponują się z kremową warstwą, sprawiając, iż każdy kęs ciasta to prawdziwa uczta dla podniebienia.

Przepis na kremowo-brzoskwiniowe ciasto bez pieczenia

Składniki:

  • 250 g herbatników maślanych;
  • 250 ml śmietanki 30%;
  • 500 g serka mascarpone;
  • 2 łyżki cukru pudru;
  • 2 puszki brzoskwiń (mogą być w syropie).

Przygotowanie:

Żeby zrobić kremowo-brzoskwiniowe ciasto bez pieczenia, na początek musimy odsączyć brzoskwinie, jeżeli wybraliśmy takie z syropu. Następnie kroimy je w kostkę. Śmietankę natomiast ubijamy z cukrem pudrem do momentu, aż stanie się sztywna. Potem dodajemy do niej serek mascarpone.

Na formie o średnicy 24 cm układamy jedną warstwę maślanych herbatników. Wylewamy na nią połowę kremu, a następnie układamy brzoskwinie (zostawmy kilka kawałków do dekoracji).

Całość przykrywamy pozostałymi herbatnikami i ponownie wykładamy krem. Kremowo-brzoskwiniowe ciasto dekorujemy pozostałymi kawałkami brzoskwiń. Taki deser warto wstawić do lodówki na 3 godziny, aby stężał.

Przed podaniem dodatkowo możemy ozdobić go malinami albo borówkami i listkami mięty. Wspaniale smakuje też ze startą czekoladą. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić brzoskwiniową galaretkę na wierzch, jednak wówczas przygotowanie ciasta zajmie więcej czasu.

Zobacz też:

U mnie w domu je się je przez cały karnawał. Wszyscy proszą o więcej

Ciasto drożdżowe wyrośnie jak nigdy. Wystarczy łyżka tego produktu

Tak puszystego sernika nie jadłeś. Wystarczy jeden trik, a rozpłynie się w ustach

Idź do oryginalnego materiału