Pieczarki faszerowane różnymi dodatkami, szynką, jajkami lub mięsem i do tego zapiekane w piekarniku, to propozycja na uniwersalną przystawkę. Smakowicie prezentują się podawane na liściach sałaty lub na grzankach z bułki. Do faszerowania najlepiej wybierać duże pieczarki, niezbyt wyrośnięte, równej wielkości. Smacznego!
Pieczarki faszerowane szynką
Składniki:
12-16 pieczarek
1 mała cebula
1 jajko
50 g szynki wędzonej
4 łyżki tartej bułki
3 łyżki masła
pieprz, sól
koperek
Przygotowanie:
Pieczarki wypłukać pod bieżącą wodą, osuszyć. Odciąć trzonki, wydrążyć z kapeluszy (przy użyciu ostrej łyżeczki) odrobinę miąższu, uważając, by go nie przebić.
Zagotować wodę w garnku, do wrzącej, osolonej wody wrzucić kapelusze na 3 minuty, po tym czasie odcedzić i ostudzić.
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
Trzonki z pieczarek, wydrążony miąższ oraz szynkę posiekać w drobną kostkę. Przesmażyć razem z cebulą, posiekanym koperkiem i 2 łyżkami startej bułki. Lekko posolić i popieprzyć, ostudzić.
Po ostudzeniu wbić jajko i dokładnie wymieszać.
Do kapeluszy pieczarek nałożyć farsz, posypać pozostałą bułką tartą, na wierzchu każdego kapelusza dodatkowo położyć po odrobinie masła.
Przygotować naczynie żaroodporne smarując je odrobiną masła. Do naczynia przełożyć faszerowane kapelusze pieczarek, bułką tartą do góry. Piec ok. 25 minut w gorącym piekarniku.
Pieczarki faszerowane jajkiem
Zamiast szynki dodać do farszu ugotowane na twardo i posiekane jajko, po wierzchu posypać startym żółtym serem i zapiec.
Pieczarki faszerowane grzybami
Farsz przygotować z posiekanych pieczarek, namoczonych w mleku i odciśniętych 2 sucharków, szczypiorku z dodatkiem czosnku, papryki mielonej, soli i pieprzu.
Pieczarki faszerowane mięsem
Farsz sporządzić z mielonego mięsa ok. 60 g, przesmażonego razem z ½ cebuli oraz pozostałą częścią posiekanych pieczarek z odrobiną tymianku i soli.