Kruche ciasteczka cytrynowe to idealna propozycja na przekąskę dla całej rodziny. Zachwycają swoim smakiem, a także łatwością wykonania. Wystarczy kilka chwil, a domowa przekąska będzie gotowa. W sam raz jako rarytas dla najmłodszych, a także jako przekąska do popołudniowej kawy. jeżeli szukasz prostego i zarazem efektownego przepisu na pyszny deser, ten jest strzałem w dziesiątkę.
Kruche ciasteczka cytrynowe — domowy wypiek w kilka chwil
Ciastka cytrynowe to idealne połączenie smaków, które są zarazem słodkie i niezwykle orzeźwiające poprzez dodatek cytrynowego aromatu. W połączeniu ze smakowitą kawą bądź herbatą tworzą idealną kompozycję smakową. Sprawdzą się więc jako doskonała przekąska dla dzieci, a także dla niespodziewanych gości.
Największą zaletą tych ciastek jest jednak fakt, iż są niezwykle łatwe w przygotowaniu. Nie wymagają zaawansowanych umiejętności kulinarnych, przez co każdy sobie z nimi poradzi. To prosty sposób na domowy wypiek bez konserwantów i sztucznych dodatków. Sprawdzą się na każdą okazję, przez co warto mieć taki przepis w zanadrzu.
Zobacz także: Tak puszystych muffinek jeszcze nie jadłeś. Sekretem jeden składnik
Jak zrobić ciastka cytrynowe? Postępuj według tej receptury
Kruche ciastka należą do prostych wypieków, ale żeby się udały, wymagają zadbania o kilka kwestii. Przede wszystkim kruche ciasto nie lubi ciepła, dlatego też używane do przygotowania tłuszcze muszą być zimne i w dodatku po wyrobieniu, schłodzone w lodówce. To sekret wyjątkowej kruchości.
Do przygotowania ciastek będziesz potrzebować następujących składników:
- 750 g mąki pszennej
- 500 g zimnej margaryny do pieczenia
- 250 g cukru pudru
- 3 żółtka
- Starta skórka z 2 cytryn
Lukier:
- 120 g cukru pudru
- 3 łyżki soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Robienie ciasteczek zacznij od posiekania margaryny z mąką. Dodaj resztę składników i jak najszybciej zagnieć gładkie ciasto. Zawiń je w folię i odstaw do lodówki na około 30-40 minut. Następnie rozwałkuj ciasto na grubość 4 mm i wykrój z niego ciasteczka w swoim ulubionym kształcie.
Wyłóż je na blaszce pokrytej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego na 180 st. C. Piecz przez około 15 minut. W tym czasie przygotuj z cukru pudru i soku z cytryny lukier. Nakładaj go na ostudzone ciastka i pozostaw, aż zastygnie. Wtedy są gotowe do podania, smacznego!
Zobacz też:
Takiego rosołu jeszcze nie jadłeś. Wystarczy odrobina, by zyskał niezwykły aromat
Teściowa robi majonez z jajek sadzonych. Brzmi śmiesznie, ale smakuje lepiej, niż sklepowy
Ten chlebek pozostało smaczniejszy niż bananowy. Spróbujesz raz i przepadniesz