Rozpływają się w ustach i niemal robią się same. W sam raz do popołudniowej kawy

top.pl 1 dzień temu
Zdjęcie: /Pixel


Domowe słodkości są zawsze dobrym pomysłem, zwłaszcza takie, które można przygotować w kilka chwil. Takimi z pewnością są te kruche ciastka cytrynowe, które są wręcz klasyką wśród wypieków. Ich delikatna struktura o cytrynowym aromacie sprawia, iż idealnie komponują się z kawą czy też herbatą. Poznaj więc na nie przepis, a z pewnością będziesz do nich regularnie powracać.

Kruche ciasteczka cytrynowe to idealna propozycja na przekąskę dla całej rodziny. Zachwycają swoim smakiem, a także łatwością wykonania. Wystarczy kilka chwil, a domowa przekąska będzie gotowa. W sam raz jako rarytas dla najmłodszych, a także jako przekąska do popołudniowej kawy. jeżeli szukasz prostego i zarazem efektownego przepisu na pyszny deser, ten jest strzałem w dziesiątkę.

Kruche ciasteczka cytrynowe — domowy wypiek w kilka chwil

Ciastka cytrynowe to idealne połączenie smaków, które są zarazem słodkie i niezwykle orzeźwiające poprzez dodatek cytrynowego aromatu. W połączeniu ze smakowitą kawą bądź herbatą tworzą idealną kompozycję smakową. Sprawdzą się więc jako doskonała przekąska dla dzieci, a także dla niespodziewanych gości.

Największą zaletą tych ciastek jest jednak fakt, iż są niezwykle łatwe w przygotowaniu. Nie wymagają zaawansowanych umiejętności kulinarnych, przez co każdy sobie z nimi poradzi. To prosty sposób na domowy wypiek bez konserwantów i sztucznych dodatków. Sprawdzą się na każdą okazję, przez co warto mieć taki przepis w zanadrzu.

Zobacz także: Tak puszystych muffinek jeszcze nie jadłeś. Sekretem jeden składnik

Jak zrobić ciastka cytrynowe? Postępuj według tej receptury

Kruche ciastka należą do prostych wypieków, ale żeby się udały, wymagają zadbania o kilka kwestii. Przede wszystkim kruche ciasto nie lubi ciepła, dlatego też używane do przygotowania tłuszcze muszą być zimne i w dodatku po wyrobieniu, schłodzone w lodówce. To sekret wyjątkowej kruchości.

Do przygotowania ciastek będziesz potrzebować następujących składników:

  • 750 g mąki pszennej
  • 500 g zimnej margaryny do pieczenia
  • 250 g cukru pudru
  • 3 żółtka
  • Starta skórka z 2 cytryn

Lukier:

  • 120 g cukru pudru
  • 3 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Robienie ciasteczek zacznij od posiekania margaryny z mąką. Dodaj resztę składników i jak najszybciej zagnieć gładkie ciasto. Zawiń je w folię i odstaw do lodówki na około 30-40 minut. Następnie rozwałkuj ciasto na grubość 4 mm i wykrój z niego ciasteczka w swoim ulubionym kształcie.

Wyłóż je na blaszce pokrytej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego na 180 st. C. Piecz przez około 15 minut. W tym czasie przygotuj z cukru pudru i soku z cytryny lukier. Nakładaj go na ostudzone ciastka i pozostaw, aż zastygnie. Wtedy są gotowe do podania, smacznego!

Zobacz też:

Takiego rosołu jeszcze nie jadłeś. Wystarczy odrobina, by zyskał niezwykły aromat

Teściowa robi majonez z jajek sadzonych. Brzmi śmiesznie, ale smakuje lepiej, niż sklepowy

​Ten chlebek pozostało smaczniejszy niż bananowy. Spróbujesz raz i przepadniesz

Idź do oryginalnego materiału