Remigiusz Rączka oraz Patryk Buchta, czyli mistrzowie kuchni, wraz ze szkolnym kołem kulinarnym Zespołu Szkół Zawodowych w Oleśnie, zorganizowali kulinarną ucztę na oleskim rynku. Smakołykami częstowani byli mieszkańcy Olesna, którzy licznie uczestniczyli w imprezie.
– Do tej pory imprezy o charakterze gastronomicznym odbywały się na terenie naszej szkoły, jednak możliwości uczniów, potencjał szkoły są coraz większe, stąd pomysł, żeby z tego typu imprezą wyjść “na miasto”, do lokalnego społeczeństwa – mówi Horst Chwałek, dyrektor ZSZ Olesno. – Chcemy pokazać, jak duże są możliwości naszych uczniów, więc mieszkańcy mają okazję skosztować naszych wyrobów.
Wraz ze znanym z przeróżnych programów kulinarnych Remigiuszem Rączką, ręce do pracy zakasali także włodarze – Bożena Konarska-Markiewicz, starosta oleski, Piotr Gręda, burmistrz Olesna oraz naturalnie, Horst Chwałek, dyrektor szkoły. Z mistrzami potrawy przygotowywali także oczywiście nauczyciele i uczniowie szkolnego koła kulinarnego Zespołu Szkół Zawodowych w Oleśnie.
– W naszej szkole świetnie funkcjonuje koło kulinarne, mamy także wyśmienicie wyposażoną pracownię gastronomiczną. Liczymy, iż od pierwszego września uruchomimy kształcenie na poziomie szkoły średniej zawodowej w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych – kończy dyrektor.
Gwiazdą tego dnia był węgierski langosz z dipem czosnkowym przygotowany przez mistrza kuchni oraz jego oleskich, zacnych pomocników! Imprezę uświetniła szkolna orkiestra. Oleski rynek w czwartek 29 maja pachniał łakociami i kusił wspaniałą kuchnią!
Damian Pietruska





























