fot. Facebook / Remigiusz Rączka / screen YT / @cookingdeliciousrecipes-atIdealne pierogi nie powinny być gumowe czy zbyt twarde po ugotowaniu. Poznaj metodę Remigiusza Rączki. W jego przepisie ciasto jest miękkie, dobrze się wałkuje, a w trakcie obróbki cieplnej nie rozkleja się. W czym tkwi jego sekret? W prostocie. Kucharz rezygnuje z jajka, a jego ciasto to tylko trzy podstawowe składniki: mąka, woda i sól. Odpowiednie proporcje i technika przyrządzania ciasta sprawiają, iż pierogi wychodzą nieziemsko dobre. Ten przepis warto mieć zawsze pod ręką, niezależnie od tego, czy pierogi mają być nadziewane kapustą z grzybami, mięsem, ziemniakami czy owocami.
Przygotowanie pierogów jest w miarę łatwe i tylko czasem może sprawiać kłopoty. Ciasto nie może być zbyt grube, ale za cieknie też nie, bo rozerwie się, a cały farsz wypłynie podczas gotowania. Delikatne i sprężyste, o grubości ok. 1-2 milimetry jest w sam raz. Kuchenni amatorzy często nie potrafią uzyskać takiego efektu. Na ratunek przybywa ten przepis Remigiusza Rączki na najprostsze pod słońcem ciasto pierogowe, które zawsze się udaje.
Przepis Rączki na ciasto pierogowe
Lista składników:
⁎ ciepła woda – 250 ml,
⁎ mąka pszenna – 300 g,
⁎ sól – szczypta.
Sposób wykonania:
Mąkę pszenną przesiać przez sitko prosto na stolnicę i wlewać powoli ciepłą wodę, a w międzyczasie posolić i łączyć ze sobą składniki na jednolite, sprężyste ciasto. Okryć je czystą szmatką bawełnianą i odstawić na około 15 minut. Po tym czasie je rozwałkować i wycinać kółka np. dzięki specjalnej foremki lub zwykłej szklanki. Umieszczać farsz i sklejać boki, a potem gotować kilka minut.
Polecamy: Przez ten błąd wołowina często wychodzi twarda i żylasta


![Dzień Kultur Europejskich w Starym Ogólniaku. Młodzież zaprezentowała różne kraje [zdjęcia]](https://tkn24.pl/wp-content/uploads/2025/11/Dzien-Kultur-Europejskich-w-Starym-Ogolniaku.-Mlodziez-zaprezentowala-rozne-kraje-11.jpg)










