Przepyszne ciasto z dżemem jabłkowym i jabłkami

codojedzenia.pl 2 miesięcy temu

To ciasto ma wiele imion. Można je nazwać blondies z jabłkami, ciastem ucieranym z jabłkami, a choćby wilgotnym plackiem jabłkowym. Niezależnie jednak od tego, jaką nazwę wybiorę, jedno jest pewne – jego smak pozostaje wyjątkowy i niezmiennie pyszny. Sekret tej wilgotności tkwi w dodatku dżemu jabłkowego, którego przepis niedawno prezentowałam. To właśnie on sprawia, iż każdy kęs tego ciasta rozpływa się w ustach, dostarczając intensywnego smaku dojrzałych, słodkich jabłek.

Blondies z jabłkami – wilgotne, aromatyczne i pachnące jabłkami – idealne na każdą okazję!

Dżem jabłkowy dodany do środka, a na wierzchu soczyste, cynamonowe kawałki jabłek – to połączenie, które sprawia, iż ten wypiek pachnie jesienią. O tej porze roku jabłka są wyjątkowo aromatyczne i chrupiące, dlatego staram się korzystać z ich smaku jak najdłużej. W tym roku sady obrodziły wyjątkowo obficie, co tylko zachęca mnie do przygotowywania kolejnych jabłkowych przysmaków. Oprócz dżemów, soków i musów, wypiekam ciasta jedno za drugim – każda okazja jest dobra, by cieszyć się smakiem świeżych, soczystych jabłek.

Soczyste jabłka i cynamon – duet idealny na jesienną chandrę

Nie ukrywam, iż w naszym domu jesteśmy wielkimi fanami jabłek i jabłeczników. To owoc, który nigdy nam się nie nudzi – pieczone, duszone, surowe czy suszone, zawsze znajdzie się dla nich miejsce w naszych wypiekach. Lubię też eksperymentować z różnymi odmianami jabłek. Czasem sięgam po kwaskowate antonówki, które nadają ciastu wyrazisty smak, a innym razem wybieram słodsze odmiany, jak aroma czy Ingrid Marie, które sprawiają, iż wypiek nabiera naturalnej słodyczy.

Dżem jabłkowy w środku, cynamonowe jabłka na wierzchu – słodka rozkosz na talerzu!

Blondies z jabłkami można podać na ciepło, prosto z piekarnika, z odrobiną lodów waniliowych lub bitą śmietaną – taki deser potrafi rozgrzać w chłodne, jesienne wieczory. Ale równie dobrze smakuje na zimno, gdy przesiąknie jeszcze bardziej aromatem jabłek i cynamonu. To uniwersalne ciasto jabłkowe, który sprawdza się zarówno na co dzień, jak i podczas rodzinnych spotkań czy świątecznych obiadów. Można go także przechowywać przez kilka dni, ponieważ pozostaje wilgotne i świeże.

Zapewniam, iż kto raz spróbuje, to na pewno wróci po więcej! Nie ma jak pyszny, domowej roboty placek z jabłkami.

Blondies z jabłkami

Drukuj
Ilość porcji: 12 Czas przygotowania: 20 min Czas gotowania: 25 min 25 min
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 5.0/5 ( 1 Głosujący )

Składniki:

Blondies

180 g masła

50 g białej czekolady

140 g dżemu jabłkowego

200 g cukru trzcinowego

2 jajka

280 g pszennej mąki

1 łyżeczka cynamonu

¼ łyżeczki gałki muszkatołowej

1 łyżeczka waniliowego ekstraktu

szczypta soli

2 jabłka, winne

Polewa

40 g białej czekolady

2 łyżeczki golden syropu

1 łyżka śmietanki

2 łyżki posiekanych orzechów pekan

Przygotowanie:

  1. Nastawić piekarnik na 180ºC na termoobieg. Prostokątną formę o wymiarach 20 cm x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Rozpuścić masło z czekoladą w garnuszku i lekko przestudzić. Dodać dżem jabłkowy, jajka, przyprawy, cukier i wymieszać wszystko na jednolitą masę.
  3. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy maślanej. Wymieszać szpatułką i przełożyć ciasto do formy. Wygładzić powierzchnię.
  4. Jabłka obrać ze skórki, oczyścić gniazdka i pokroić w kostkę. Ułożyć na cieście. Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika i piec przez 25 minut.
  5. Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej. Dodać do niej śmietankę i syrop. Mieszać, aż czekolada się rozpuści. Polać wystudzone ciasto czekoladą i posypać orzechami. Odczekać 5 minut, aż polewa zastygnie i pokroić ciasto na kawałki. Smacznego!
Czy skorzystałeś już z tego przepisu?
Daj znać jak Ci poszło? Otaguj mnie na instagramie
Idź do oryginalnego materiału