To ciasto ma wiele imion. Można je nazwać blondies z jabłkami, ciastem ucieranym z jabłkami, a choćby wilgotnym plackiem jabłkowym. Niezależnie jednak od tego, jaką nazwę wybiorę, jedno jest pewne – jego smak pozostaje wyjątkowy i niezmiennie pyszny. Sekret tej wilgotności tkwi w dodatku dżemu jabłkowego, którego przepis niedawno prezentowałam. To właśnie on sprawia, iż każdy kęs tego ciasta rozpływa się w ustach, dostarczając intensywnego smaku dojrzałych, słodkich jabłek.
Blondies z jabłkami – wilgotne, aromatyczne i pachnące jabłkami – idealne na każdą okazję!
Dżem jabłkowy dodany do środka, a na wierzchu soczyste, cynamonowe kawałki jabłek – to połączenie, które sprawia, iż ten wypiek pachnie jesienią. O tej porze roku jabłka są wyjątkowo aromatyczne i chrupiące, dlatego staram się korzystać z ich smaku jak najdłużej. W tym roku sady obrodziły wyjątkowo obficie, co tylko zachęca mnie do przygotowywania kolejnych jabłkowych przysmaków. Oprócz dżemów, soków i musów, wypiekam ciasta jedno za drugim – każda okazja jest dobra, by cieszyć się smakiem świeżych, soczystych jabłek.
Soczyste jabłka i cynamon – duet idealny na jesienną chandrę
Nie ukrywam, iż w naszym domu jesteśmy wielkimi fanami jabłek i jabłeczników. To owoc, który nigdy nam się nie nudzi – pieczone, duszone, surowe czy suszone, zawsze znajdzie się dla nich miejsce w naszych wypiekach. Lubię też eksperymentować z różnymi odmianami jabłek. Czasem sięgam po kwaskowate antonówki, które nadają ciastu wyrazisty smak, a innym razem wybieram słodsze odmiany, jak aroma czy Ingrid Marie, które sprawiają, iż wypiek nabiera naturalnej słodyczy.
Dżem jabłkowy w środku, cynamonowe jabłka na wierzchu – słodka rozkosz na talerzu!
Blondies z jabłkami można podać na ciepło, prosto z piekarnika, z odrobiną lodów waniliowych lub bitą śmietaną – taki deser potrafi rozgrzać w chłodne, jesienne wieczory. Ale równie dobrze smakuje na zimno, gdy przesiąknie jeszcze bardziej aromatem jabłek i cynamonu. To uniwersalne ciasto jabłkowe, który sprawdza się zarówno na co dzień, jak i podczas rodzinnych spotkań czy świątecznych obiadów. Można go także przechowywać przez kilka dni, ponieważ pozostaje wilgotne i świeże.
Zapewniam, iż kto raz spróbuje, to na pewno wróci po więcej! Nie ma jak pyszny, domowej roboty placek z jabłkami.
Blondies z jabłkami
DrukujSkładniki:
Blondies
180 g masła
50 g białej czekolady
140 g dżemu jabłkowego
200 g cukru trzcinowego
2 jajka
280 g pszennej mąki
1 łyżeczka cynamonu
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
szczypta soli
2 jabłka, winne
Polewa
40 g białej czekolady
2 łyżeczki golden syropu
1 łyżka śmietanki
2 łyżki posiekanych orzechów pekan
Przygotowanie:
- Nastawić piekarnik na 180ºC na termoobieg. Prostokątną formę o wymiarach 20 cm x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Rozpuścić masło z czekoladą w garnuszku i lekko przestudzić. Dodać dżem jabłkowy, jajka, przyprawy, cukier i wymieszać wszystko na jednolitą masę.
- Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy maślanej. Wymieszać szpatułką i przełożyć ciasto do formy. Wygładzić powierzchnię.
- Jabłka obrać ze skórki, oczyścić gniazdka i pokroić w kostkę. Ułożyć na cieście. Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika i piec przez 25 minut.
- Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej. Dodać do niej śmietankę i syrop. Mieszać, aż czekolada się rozpuści. Polać wystudzone ciasto czekoladą i posypać orzechami. Odczekać 5 minut, aż polewa zastygnie i pokroić ciasto na kawałki. Smacznego!