Poznaliśmy laureatów XIX Festiwalu „Śląskie Smaki”! Koszęcin gościł najlepszych kucharzy z regionu

tvs.pl 1 dzień temu
materiały prasowe

15 czerwca 2025 roku Koszęcin stał się kulinarną stolicą województwa śląskiego. Wszystko za sprawą XIX edycji Festiwalu „Śląskie Smaki”, największej imprezy promującej kuchnię regionalną. W konkursie kulinarnym udział wzięło aż 17 drużyn. Emocje sięgały zenitu – jak podkreślał Remigiusz Rączka, koordynator jury, różnice punktowe między zespołami były minimalne.

Festiwal Śląskie Smaki – zwycięzcy w trzech kategoriach

Tradycyjnie uczestnicy rywalizowali w trzech kategoriach: amatorzy, profesjonaliści i szkoły gastronomiczne. Nagrodą były Złote, Srebrne i Brązowe Fartuchy oraz – co równie ważne – tytuł Eksperta Śląskich Smaków.

Amatorzy: kobiety z KGW górą!

  • I miejsceKGW Karolinki z Kamienicy Polskiej

    Racuchy na zsiadłym mleku, grzybowy bulion z marynowanymi zieleniatkami oraz konfitowany schab z kością w sosie pieprzowym zrobiły wrażenie na jury.

  • II miejsceKGW Katarzynki z Karchowic

    Serwowały żurek na maślonce, tatar z sarny i comber z królika.

  • III miejsceBarbara Gruca z Tarnowskich Gór

    Jej ajnlauf, kulebele i czekoladowa szpajza zachwyciły autentycznością.

Profesjonaliści: triumf Brovaru 16 z Pszczyny

  • I miejsceRestauracja Brovar 16

    Sznita z szarpaną golonką z dzika, pszczyński żur na zakwasie Babki Anki i comber jagnięcy z jagodą kamczacką to prawdziwa uczta dla zmysłów.

  • II miejsceSasto Team z Wodzisławia Śląskiego

    Ich menu łączyło kiszoną kapustę, kaczkę z pierogiem z kaszanką oraz kapuścianego gołąbka z gęsimi żołądkami.

  • III miejsceRestauracja Cysterska z Rud

    Żur grzybowy, comber z jelenia i śląskie praliny ujęły jury elegancją.

Szkoły gastronomiczne: Żarki na podium

  • I miejsceZespół Szkół im. T. Kościuszki z Żarek

    Zwyciężyli dzięki roladzie z kaczki, żydowskiemu jabłecznikowi i czosnkowej zupie.

  • II miejsceZSGH Sosnowiec

    Smażony sandacz z pęczotto i krem z warzyw z nutą wędzonki.

  • III miejsceZSGH Tarnowskie Góry – Frele na wypasie

    Tartaletki, żurek z panierowanym jajkiem i winna kaczka z kluseczkami oczarowały jury.

Święto tradycji i smaków

materiały prasowe

Festiwal Śląskie Smaki to nie tylko konkurs. To także pokazy kulinarne, występy artystyczne i warsztaty rodzinne. Tegoroczną edycję zwieńczył koncert Zespołu Pieśni i Tańca „Śląsk” im. Stanisława Hadyny.

Festiwal ma już niemal 20-letnią historię. Zaczęło się w 2006 roku w Ogrodzieńcu. Od tej pory impreza wędruje po województwie, promując śląską kuchnię. Wśród wielokrotnych laureatów warto wspomnieć KGW z Ornontowic czy Team rodzinny z Czarkowa. Festiwal zdobył m.in. Certyfikat Polskiej Organizacji Turystycznej jako Najlepszy Produkt Turystyczny.

Dlaczego to ważne?

Konkurs przypomina o bogactwie lokalnych receptur i smaku, który coraz częściej znika z domowych kuchni. Festiwal „Śląskie Smaki” to żywa lekcja dziedzictwa, a także powód do dumy dla kucharzy i restauratorów.

materiały prasowe
Idź do oryginalnego materiału