
15 czerwca 2025 roku Koszęcin stał się kulinarną stolicą województwa śląskiego. Wszystko za sprawą XIX edycji Festiwalu „Śląskie Smaki”, największej imprezy promującej kuchnię regionalną. W konkursie kulinarnym udział wzięło aż 17 drużyn. Emocje sięgały zenitu – jak podkreślał Remigiusz Rączka, koordynator jury, różnice punktowe między zespołami były minimalne.
Festiwal Śląskie Smaki – zwycięzcy w trzech kategoriach
Tradycyjnie uczestnicy rywalizowali w trzech kategoriach: amatorzy, profesjonaliści i szkoły gastronomiczne. Nagrodą były Złote, Srebrne i Brązowe Fartuchy oraz – co równie ważne – tytuł Eksperta Śląskich Smaków.
Amatorzy: kobiety z KGW górą!
-
I miejsce – KGW Karolinki z Kamienicy Polskiej
Racuchy na zsiadłym mleku, grzybowy bulion z marynowanymi zieleniatkami oraz konfitowany schab z kością w sosie pieprzowym zrobiły wrażenie na jury. -
II miejsce – KGW Katarzynki z Karchowic
Serwowały żurek na maślonce, tatar z sarny i comber z królika. -
III miejsce – Barbara Gruca z Tarnowskich Gór
Jej ajnlauf, kulebele i czekoladowa szpajza zachwyciły autentycznością.
Profesjonaliści: triumf Brovaru 16 z Pszczyny
-
I miejsce – Restauracja Brovar 16
Sznita z szarpaną golonką z dzika, pszczyński żur na zakwasie Babki Anki i comber jagnięcy z jagodą kamczacką to prawdziwa uczta dla zmysłów. -
II miejsce – Sasto Team z Wodzisławia Śląskiego
Ich menu łączyło kiszoną kapustę, kaczkę z pierogiem z kaszanką oraz kapuścianego gołąbka z gęsimi żołądkami. -
III miejsce – Restauracja Cysterska z Rud
Żur grzybowy, comber z jelenia i śląskie praliny ujęły jury elegancją.
Szkoły gastronomiczne: Żarki na podium
-
I miejsce – Zespół Szkół im. T. Kościuszki z Żarek
Zwyciężyli dzięki roladzie z kaczki, żydowskiemu jabłecznikowi i czosnkowej zupie. -
II miejsce – ZSGH Sosnowiec
Smażony sandacz z pęczotto i krem z warzyw z nutą wędzonki. -
III miejsce – ZSGH Tarnowskie Góry – Frele na wypasie
Tartaletki, żurek z panierowanym jajkiem i winna kaczka z kluseczkami oczarowały jury.
Święto tradycji i smaków

Festiwal Śląskie Smaki to nie tylko konkurs. To także pokazy kulinarne, występy artystyczne i warsztaty rodzinne. Tegoroczną edycję zwieńczył koncert Zespołu Pieśni i Tańca „Śląsk” im. Stanisława Hadyny.
Festiwal ma już niemal 20-letnią historię. Zaczęło się w 2006 roku w Ogrodzieńcu. Od tej pory impreza wędruje po województwie, promując śląską kuchnię. Wśród wielokrotnych laureatów warto wspomnieć KGW z Ornontowic czy Team rodzinny z Czarkowa. Festiwal zdobył m.in. Certyfikat Polskiej Organizacji Turystycznej jako Najlepszy Produkt Turystyczny.
Dlaczego to ważne?
Konkurs przypomina o bogactwie lokalnych receptur i smaku, który coraz częściej znika z domowych kuchni. Festiwal „Śląskie Smaki” to żywa lekcja dziedzictwa, a także powód do dumy dla kucharzy i restauratorów.
