Pomysł na szybki i smaczny obiad. To danie bije na głowę choćby pierogi. Przepis jest bardzo prosty

g.pl 1 tydzień temu
Co można zrobić łatwego na obiad? jeżeli znudziły ci się polskie dania, zajrzyj do kuchni wschodniej. Znajdziesz tam przepis na pyszne, chrupiące i aromatyczne czebureki. To świetny pomysł na smaczny i pożywny posiłek dla całej rodziny albo imprezową przekąskę.
Polska kuchnia obfituje w wiele pysznych dań, jednak jedząc je zbyt często można się w końcu znudzić. jeżeli masz zatem dość pierogów, schabowego czy mielonych, przygotuj pyszne i aromatyczne czebureki. Smak jest obłędny, więc warto spróbować go chociaż raz w życiu. Jak przygotować ten chrupiący przysmak ze wschodu?


REKLAMA


Zobacz wideo Inessa Kim z Top Chefa i przepis na azjatyckie pierożki


Czym jest czeburek? Spróbuj zrobić to pyszne danie
Czebureki to nic innego jak placki wypełnione słonym, zwykle mięsnym nadzieniem i smażone na głębokim tłuszczu. To tradycyjna potrawa wielu tureckich i mongolskich ludów, jednak zyskała popularność również w Ukrainie, Rosji, na Kaukazie i w Azji Środkowej. Co ciekawe, Polacy też ją dobrze znają. W 2022 roku czebureki zostały bowiem wpisane na polską Listę Produktów Tradycyjnych województwa lubelskiego ze względu na mieszkającą tam mniejszość tatarską i bliskość kuchni wschodniej. Warto zatem zaznajomić się z tym przysmakiem i chociaż raz zrobić go samodzielnie. Przepis przedstawiamy poniżej.
Zobacz też: To prawdziwy smak dzieciństwa. Z tym przepisem przypomnisz sobie pyszne pierogi z truskawkami


Jaki farsz do czebureków? Przygotuj wszystkie potrzebne składniki
Składniki na ciasto:


500 gramów mąki pszennej,
około 200 mililitrów wody,
80 mililitrów oleju,
żółtko,
pół łyżeczki soli,
szczypta cukru,
łyżka spirytusu lub octu (aby ciasto nie chłonęło tłuszczu).


Składniki na farsz:


500 gramów mięsa mielonego wołowego lub wieprzowo-wołowego,
2 cebule,
2-3 ząbki czosnku,
pół pęczka natki pietruszki lub kolendry,
3 łyżki bulionu,
sól, pieprz, majeranek, słodka i ostra papryka do smaku,
olej do smażenia.


Jak długo smażyć czebureki? Postępuj zgodnie z przepisem


Do garnka wlewamy wodę i dodajemy do niej sól, cukier oraz olej. Całość gotujemy.
Gdy woda zacznie wrzeć, ściągamy garnek z ognia, a do wrzątku wsypujemy jedną szklankę mąki i energicznie wszystko mieszamy na gładką masę. Następnie odstawiamy całość do lekkiego przestygnięcia.
Na stolnicę wysypujemy resztę mąki. Kładziemy na nią przestudzoną masę mączną, wbijamy żółtko i dodajemy spirytus.
Ciasto stopniowo zagniatamy. jeżeli jest za twarde, dodajemy więcej wody, jeżeli zbyt miękkie - więcej mąki. Masa powinna być gładka, jednolita, elastyczna i nie kleić się do rąk.
Wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na około 30 minut. W międzyczasie zabieramy się za farsz.
Do miski przekładamy mięso mielone, dodajemy do niego posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną pietruszkę i kolendrę. Doprawiamy solą, pieprzem oraz paprykami i wszystko razem mieszamy,
Stopniowo dodajemy do farszu bulion, cały czas mieszając. Gdy nadzienie będzie wilgotne, ale nie przemoczone, to znaczy, iż jest gotowe.
Ciasto dzielimy na mniejsze porcje i rozwałkowujemy je na stolnicy na cienkie, okrągłe placki. Na każdy z nich nakładamy porcję farszu (1-2 łyżki) i zlepiamy na kształt pierogów.
Na dużej patelni rozgrzewamy sporą ilość oleju i ostrożnie wrzucamy do niego pierogi. Smażymy tak długo, aż ciasto się zarumieni. Po tym czasie wyciągamy czebureki i przekładamy je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.


Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału