Tym prozdrowotnym hitem jest awokado. Jedną z jego charakterystycznych cech jest wysoka zawartość potasu. Co ciekawe, pod tym względem owoc ten przewyższa choćby banana. Awokado zawiera około 485-600 mg potasu na 100 g. Z kolei w tym drugim przypadku jest to od 350 do 400 mg.
REKLAMA
Zobacz wideo "Były motyle i szaleństwo, ale też wstyd i poczucie winy". Katarzyna Nosowska w "Z bliska"
Awokado, czyli doskonałe źródło potasu
Potas to bardzo istotny makroelement, o którym niestety często zapominamy. W trosce o własne zdrowie warto to jednak zmienić. Jego dzienne zapotrzebowanie przekracza 100 mg. Jak poinformowało Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, wprowadzenie do jadłospisu produktów zawierających potas jest niezwykle istotne zwłaszcza w przypadku osób z nadciśnieniem tętniczym. Składnik ten wpływa na obniżenie ciśnienia krwi.
Awokado będzie więc doskonałym dodatkiem do naszej diety, jeżeli zmagamy się z takim problemem zdrowotnym. Owoc ten możemy dodać do wielu dań m.in.: sałatek, deserów, tostów, past, koktajli. Jego dosyć neutralny smak sprawia, iż pasuje do różnych propozycji kulinarnych.
Awokado to witaminowa bombaFot. ROBERT KOWALEWSKI / Agencja Wyborcza.pl
jeżeli spożywamy awokado w ciągu kilku dni, musimy pamiętać o pewnej ważnej kwestii. Aby owoc zachował swoją świeżość na dłużej, powinniśmy pozostawić w nim pestkę. Możemy przechowywać go w lodówce lub poza nią. Ta pierwsza opcja polecana jest zwłaszcza w przypadku dojrzałych okazów.
Awokado na obniżenie poziomo złego cholesterolu
Bogactwo potasu nie jest jedyną przyczyną, dla której warto częściej sięgać po awokado. Ze względu na dużą zawartość żelaza oraz miedzi dobrze sprawdzi się w przypadku osób z anemią. Taki dodatek do diety wesprze proces leczenia. Poza tym "owoc długowieczności" zawiera także między innymi:
witaminę C,
witaminę B6,
witaminę E,
witaminę K,
ryboflawiny,
kwas foliowy,
niacynę,
kwas pantotenowy,
magnez.
Ciekawych informacji na temat tej "prozdrowotnej bomby" dostarczył badania, które kilka lat temu przeprowadzili naukowcy z Tufts University School of Medicine w Stanach Zjednoczonych. Ich wyniki zostały opublikowane na łamach czasopisma "JAHA - Journal of the American Heart Association".
Uczestników podzielono na dwie grupy. Osoby z pierwszej odżywiały się tak jak zwykle, natomiast te z drugiej przez sześć miesięcy każdego dnia dodawały do swojego jadłospisu awokado. Jak to wpłynęło na ich zdrowie? Okazało się, iż przedstawiciele drugiej grupy mieli niższy poziom cholesterolu całkowitego oraz niższy poziom "złego" cholesterolu LDL. Mimo iż awokado to dosyć kaloryczny owoc (może mieć od 240 do 330 kcal), w trakcie badań nie zauważono, by osoby konsumujące go regularnie przytyły.
Codzienne spożywanie awokado nie przyczyniło się do przybierania na wadze
- poinformowali naukowcy w podsumowaniu swoich prac.
Jakie awokado nie nadaje się już do jedzenia? Zwróć uwagę na te szczegóły
Warto pamiętać o tym, iż nie każdy owoc awokado nadaje się do spożycia. jeżeli ma intensywnie brązowy, plamisty miąższ, oznacza to, iż jest już zepsuty. Poza tym naszą uwagę powinny zwrócić czarne nitki oraz przebarwienia. Świadczą one o rozpoczętym procesie gnicia. Często nie poleca się także jedzenia zbyt twardych owoców. Mimo iż są teoretycznie zdrowe, spożycie ich może prowadzić do problemów trawiennych oraz dolegliwości żołądkowych. Poza tym nie wszystkim odpowiada lekko gorzki smak takich okazów.
Po jakie owoce sięgasz najczęściej? Zachęcamy do udziału w sondzie i komentowania artykułu.


![Dzień Kultur Europejskich w Starym Ogólniaku. Młodzież zaprezentowała różne kraje [zdjęcia]](https://tkn24.pl/wp-content/uploads/2025/11/Dzien-Kultur-Europejskich-w-Starym-Ogolniaku.-Mlodziez-zaprezentowala-rozne-kraje-11.jpg)










