Cząber to zioło, które najczęściej spotkamy w środkowo-wschodniej Azji oraz państwach położonych nad Morzem Śródziemnym. Należy on do rodziny roślin jasnotowatych, liście cząbru są najchętniej wykorzystywanym elementem — to właśnie one mają intensywny zapach i sporo witamin.
Cząber — wartości odżywcze
Zgodnie z danymi Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) w 100 g suszonych liści cząbru znajdziemy: 272 kcal, 6,73 g białka, 45,7 g błonnika, 5,91 g tłuszczu, 2130 mg wapnia, 37,9 mg żelaza, 377 mg magnezu, 140 mg fosforu, 1050 mg potasu, 50 mg witaminy C, 1,81 mg witaminy B6. Jedna łyżeczka stołowa cząbru (ok. 4,4 g) dostarcza dzienne zapotrzebowania na mikroelementy w następujących wartościach: 9 proc. wapnia, 9 proc. żelaza, 5 proc. witaminy B6, 4 proc. magnezu i 3 proc. witaminy C.
Cząber ogrodowy to zioło, które znajduje zastosowanie w leczeniu problemów trawiennych, dzięki zawartości m.in. flawonoidów, które mają adekwatności przeciwzapalne i przeciwutleniające, mogą także pomóc w usuwaniu toksyn z organizmu. Dodatkowo kilka badań przeprowadzonym m.in. w 2012 roku i 2023 roku wskazały, iż zioło, a adekwatne zawarte w nim polifenole, wykazują potencjał do obniżania poziomu glukozy we krwi oraz złego cholesterolu LDL i trójglicerydów.
Sprawdź także: To najlepsza herbata dla seniorów. Poprawia pamięć, ułatwia zasypianie i wzmacnia organizm
Jak smakuje cząber?
Zioło to ma bardzo wyrazisty smak i aromat. Cząber jest delikatnie pikantny, można w nim wyczuć smak cytryny, pomieszany z goryczą. W przypadku zapachu jest porównywany do tymianku połączonego z nutą cytryny. Można używać zarówno świeżego, jak i suszonego cząbru, z powodzeniem zastąpi curry i wcześniej wspomniany tymianek. Sadzonki tego typu zioła, czasami można znaleźć w sklepach, postawione na oknie i dobrze pielęgnowane sprawiają, iż przez cały rok będziesz mieć dostęp do tego aromatycznego, świeżego zioła.
Przeczytaj również: Zaparz i pij 1 garnuszek dziennie. Poprawisz pracę jelit i przyspieszysz spalanie tłuszczu
Do jakich dań można wykorzystać cząber?
Zioło to jest bardzo uniwersalne, można je wykorzystać w kuchniach całego świata. Najlepiej komponuje się z różnego rodzaju mięsami m.in. drobiem, wieprzowiną czy też rybami. Dobrą opcją jest posypanie nim ziemniaków, szczególnie pieczonych, dzięki temu napiorą bardziej wyrazistego zapachu oraz smaku. Z powodzeniem można go dodać go gulaszów, sałatek warzywnych oraz zup. W przypadku problemów z układem pokarmowym warto przygotować napar. Do wrzątku wystarczy wsypać ziela, przykryć kubek i odczekać kwadrans. Tak przygotowany napój można pić kilka razy dziennie.
Zobacz też:
Masz dość syropu z cebuli? Ta herbata jeszcze lepiej działa na przeziębienie
Gołębie brudzą na parapecie? Tak skutecznie je odstraszysz
Nie możesz doczyścić brodzika i kabiny prysznicowej? Ten tani sposób stosują choćby w hotelach