Nie wiesz już co zrobić z cukinii? Wypróbuj przepis na bigos

g.pl 3 godzin temu
Zdjęcie: fot. pexels.com/zdjęcie ilustracyjne


Cukinia to warzywo, z którego można zrobić niemal wszystko. jeżeli brakuje ci pomysłów, co zrobić z warzywami, które teraz są łatwo dostępne i tanie, koniecznie wypróbuj bigos z cukinii.
Bigos z cukinii to już nie nowość. Przepis na nieco odmienione tradycyjne polskie danie ma wielu zwolenników. To tanie i łatwe w wykonaniu danie. Jest smaczne, pozwala na liczne modyfikacje i wiele wybacza - nie trzeba specjalnych umiejętności kulinarnych, żeby nadmiar cukinii zamienić w garnek takiego bigosu.


REKLAMA


Zobacz wideo Szybki przepis na chrupiące placki z cukinii


Cukinia to warzywo, które dla wielu osób jest nijakie. Często omijamy je wzrokiem podczas zakupów, ze względu na małowyrazisty smak. To błąd! To lekkie warzywo z rodziny dyniowatych jest bardzo uniwersalne. Możemy z niego zrobić niemal wszystko. Pod tym względem przewagę nad cukinią mają chyba tylko ziemniaki. Ale z ziemniaków nie zrobimy bigosu!


Czytaj także:


Masaż kobido, czyli naturalny lifting. Japoński sekret młodego wyglądu


Przepis na bigos z cukinii z pieczarkami
Cukiniowy bigos, podobnie jak ten tradycyjny, w każdym domu będzie smakować nieco inaczej. Poniższy przepis najlepiej potraktować jako bazę. Możemy śmiało go modyfikować, dodając ulubione zioła i warzywa. Czego potrzebujemy?
Składniki:


4 małe cukinie lub dwie większe
pół kilograma pieczarek
2 marchewki
2 średnie cebule
3 ząbki czosnku
puszka pomidorów krojonych bez skórki
0,5 litra przecieru pomidorowego dobrej jakości
łyżeczka bazylii,
łyżeczka majeranku,
pół łyżeczki oregano,
łyżeczka papryki słodkiej
pół łyżeczki papryki wędzonej
sól i pieprz do smaku


Czytaj także:


Napar z pokrzywy to letni skarb dla zdrowia i urody. Poznaj jego adekwatności


Jak przygotować bigos z cukinii?
1. Pieczarki kroimy w plastry, cebulę i czosnek drobno siekamy, a marchewkę obieramy i ucieramy na tarce.
2. W dużym garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim grzybu. Unikajmy częstego mieszania, dzięki temu nasze pieczarki zrobią się rumiane i pełne smaku.


3. Do grzybów dodajemy cebulę i czosnek. Kiedy zrobią się szkliste, do garnka wrzucamy marchewkę oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy i dusimy około 10 minut.
4. Po tym czasie do garnka dodajemy pomidory i przecier pomidorowy.
5. Cukinię myjemy, kroimy w kostkę i dodajemy do garnka. Mieszamy i gotujemy całość jeszcze przez 15 minut.
Bigos z cukinii możemy przełożyć do słoików i zawekować, lub zjeść świeży.


Co można dodać do bigosu z cukinii?
Do bigosu z cukinii możemy dodać warzywa, które mamy pod reką - świetnie sprawdzi się np. kolorowa papryka. Ciekawym połączeniem jest dodanie do cukiniowego bigosu kiszonej kapusty. Cukinia, ze względu na swój delikatny smak będzie dobrze smakować z większością sezonowych warzyw. Ogranicza nas tylko własna fantazja i preferencje.
Podstawowy przepis na bigos z cukinii jest daniem wegetariańskim. Ale można przygotować także wersję dla mięsożerców. Niektórzy do bigosu z cukinii dodają mięso - na przykład kiełbasę.
Idź do oryginalnego materiału