Ta ryba me delikatny posmak i zwartą strukturę. Z sukcesem może być alternatywą dla popularnego dorsza. Warto dać jej szansę, gdyż zawiera w sobie wiele dobrego, a do tego można ją kupić w rozsądnej cenie. To świetny zamiennik wielu białych ryb, do którego w Polsce przekonuje się coraz więcej osób.
Alternatywa dla dorsza. Smaczna i w rozsądnej cenie
W krajach północnych ta ryba od lat jest ceniona w kuchni, dlatego warto dać jej szansę również i u nas. Czarniak, bo to właśnie o niej mowa, to propozycja, która z sukcesem może zastąpić dorsza, który uwielbiany jest przez Polaków i stanowi jeden z najczęstszych wyborów, jeżeli chodzi o ryby.
Czarniak smakiem oraz strukturą zbliżony jest do dorsza. Posiada zwarte, delikatne i mało tłuste mięso, które jest nieco twardsze, ale wciąż soczyste i pełne smaku. W 100 g porcji tej ryby jest jedynie 69 kalorii, przez co jest to dobry wybór między innymi na diecie odchudzającej. To ryba, która świetnie sprawdzi się w wielu domowych przepisach, gdyż doskonale komponuje się z mocniejszymi przyprawami oraz dodatkami.
Banalna w przygotowaniu sprawdzi się na co dzień, jak i na większe wydarzenia. Jedną z lepszych form podania jest usmażenie jej na maśle w przyprawach, przez co finalnie zachwyca smakiem i rozpływa się w ustach. A najlepsze jest to, iż jedząc rybę czarniak, ości są zdecydowanie mniej irytujące, niż ma to miejsce w przypadku dorsza.
Czarniak jest coraz łatwiej dostępną rybą i z łatwością można go kupić w wielu marketach. Cena tej ryby bywa wyjątkowo atrakcyjna, dlatego warto się pokusić i dać jej szansę w swojej kuchni. Aby znaleźć ją w sklepie, należy szukać nazwy “Pollachius virens".
Zobacz także: Wyparł ją kurczak i indyk, a szkoda. Idealne mięso dla wspomagania pracy serca
Właściwości czarniaka. Dlaczego warto postawić na tę rybę?
Ryby powinny mieć stałe miejsce w codziennym jadłospisie, dlatego warto stawiać na różnorodność. Czarniak może być ciekawą propozycją na co dzień, która z sukcesem zastąpi uwielbianego dorsza. Nie dość, iż zachwyca smakiem, to w dodatku nie kruszy się podczas smażenia i posiada mniej ości.
Ryba ta posiada także wiele wartości odżywczych. Zawiera przede wszystkim pełnowartościowe białko, które wspiera budowę mięśni oraz regeneracje. Jak na rybę przystało, to także cenne źródło kwasów omega-3, które są niezwykle istotne w kontekście serca, mózgu oraz układu nerwowego.
Nie można nie wspomnieć o licznych minerałach i witaminach, takich jak witaminy z grupy B. W kontekście zdrowia istotną rolę odgrywa zawartość w tej rybie jodu, tak ważnego dla prawidłowej pracy tarczycy oraz selenu, który wykazuje adekwatności antyoksydacyjne.
Może cię zainteresować: Wyparł ją kurczak i indyk, a szkoda. Idealne mięso dla wspomagania pracy serca
jak przyrządzać rybę czarniak? Niezliczone możliwości na smaczne dania
Ryba czarniak w szczególności polecana jest osób dbających o zdrową i zbilansowaną dietę, ale unikających przy tym ciężkich potraw. Ryba ta sprawdzi się również dla osób dbających o linię, między innymi poprzez wysoką zawartość białka względem stosunkowo niskiej kaloryczności.
W kuchni można ją przyrządzać na wiele sposobów. Trudno ją przesuszyć, mięso się nie rozpada i nie trzeba natrudzić się za wiele, by finalnie czarniak zachwycał smakiem. Sprawdzi się w wersji smażonej na maśle, pieczonej w piekarniku i duszonej na parze. To także dobra propozycja ryby, która posłuży jako baza do zupy rybnej.
Zobacz też:
Wykorzystaj sezon na te owoce. Zrób ciasto, które zachwyci całą rodzinę
To najlepszy naturalny antybiotyk. Wspiera odporność i poprawia trawienie
Dodaj to do zupy ogórkowej. Będzie smakować obłędnie


![Dzień Kultur Europejskich w Starym Ogólniaku. Młodzież zaprezentowała różne kraje [zdjęcia]](https://tkn24.pl/wp-content/uploads/2025/11/Dzien-Kultur-Europejskich-w-Starym-Ogolniaku.-Mlodziez-zaprezentowala-rozne-kraje-11.jpg)










