​Najlepsze ciasto na imieniny. Po imprezie nie zostanie choćby okruszek

top.pl 3 godzin temu
Zdjęcie: /123RF/PICSEL /Pixel


Imieniny dla wielu osób są niezwykle istotną okazją w kalendarzu. To właśnie w ten dzień zwykle przyjmujemy gości i chcemy zaprezentować się jak najlepiej na naszej imprezie. Suto zastawiony stół zachwyca gości, ale gwiazda wieczoru może być tylko jedna. Poznaj przepis na ciasto pijana śliwka, które jest najlepsze na imieniny.

Składniki na ciasto pijana śliwka

Ten idealny wypiek na imieniny składa się z czekoladowego biszkoptu, śmietankowego kremu, a także warstwy owoców. Do przygotowania ciasta pijana śliwka będziesz potrzebować:

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 105 g mąki pszennej,
  • 105 g mąki ziemniaczanej,
  • 16 g cukru wanilinowego,
  • 205 ml wody,
  • 250 ml rumu,
  • 4 jajka,
  • 400 g suszonych śliwek,
  • 450 g masła,
  • 466 g cukru,
  • 48 g kakao,
  • 500 ml mleka,
  • aromat śmietankowy.

Ciasto pijana śliwka można przygotowywać przez cały rok, gdyż wykorzystuje się do niego suszone owoce zamiast świeżych. Jednak najlepiej sprawdzi się w okresie jesienno-zimowym, a co więcej z powodzeniem może zastąpić klasyczny tort.

Sprawdź również: Ekspresowy sernik z serka wiejskiego. Prosty, tani i pełen białka

Dla osób, które nie chcą przyrządzać ciast z dodatkiem alkoholu, mamy dobrą wiadomość. Wystarczy, zamiast rumu, namoczyć suszone śliwki w wodzie z dodatkiem cukru. Dobrą wiadomość mamy również dla tych, którzy nie są fanami śliwek, ale wolą np. wiśnie. Także można je wykorzystać w tym przepisie, choć w okresie jesienno-zimowym zdecydowanie lepiej będzie pasowała śliwka ze swoimi nutami korzennymi. Pamiętajmy jednak, iż suszone owoce potrzebują czasu do namoczenia, bez względu na to, czy przygotowujemy wersję alkoholową, czy bezalkoholową. Najlepiej zacząć je przygotowywać już dzień wcześniej.

Sprawdź również: To najlepszy krem do ciasta marchewkowego. Smakuje jak z cukierni

Ciasto pijana śliwka — sposób przygotowania

W rondelku umieść suszone śliwki, zalej je ¾ szklanki wody i dodaj dwie łyżki cukru. Całość gotuj przez około 5 minut, by owoce się nie rozpadły. Odcedź śliwki, ale zachowaj wodę. jeżeli przygotowujesz wersję alkoholową, zalej owoce szklanką rumu i zostaw na całą noc. W wersji bezalkoholowej użyj wody po gotowaniu i dodaj do niej jeszcze ¾ szklanki wody oraz dwie łyżki cukru i także zostaw na całą noc.

Sprawdź również: Te drożdżówki są jeszcze lepsze, niż cynamonki. Robię je co weekend

Rozgrzej piekarnik do 170 stopni Celsjusza. Oddziel żółtka od białek. Do białek wsyp pół szklanki cukru, ubij, a następnie dodaj żółtka. W osobnej miseczce wymieszaj ⅔ szklanki mąki pszennej, ⅓ szklanki mąki ziemniaczanej, trzy łyżki kakao oraz jedną łyżeczkę proszku do pieczenia. Dodaj sypkie składniki do mokrych, dokładnie wymieszaj, wylej na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, piecz przez około 30 minut, a następnie wystudź.

Sprawdź również: W PRL-u wszyscy zajadali się tymi słodyczami. Zrobisz je z 3 składników

Z pół litra mleka odlej ½ szklanki, a resztę zagotuj z cukrem oraz cukrem wanilinowym. Do odlanej porcji dodaj dwie łyżki mąki pszennej oraz dwie łyżki mąki ziemniaczanej, dokładnie wymieszaj i dodaj do zagotowanego mleka. Całość pogotuj przez około dwie minuty, cały czas mieszając, a następnie dobrze wystudź. Miękkie masło utrzyj mikserem, dodając po łyżce przestudzonej masy, a na końcu aromat śmietankowy.

Sprawdź również: Lubisz cynamonki? Ten przepis zaskoczy cię nietypowym dodatkiem

W rondelku umieść 200 g masła, szklankę cukru, trzy łyżki kakao oraz trzy łyżki wody. Całość rozpuść i gotuj przez około dwie minuty. Odcedź śliwki i zostaw wodę od namaczania. Ponczem śliwkowym nasącz biszkopt. Na całej powierzchni rozprowadź krem śmietankowy, a następnie rozłóż na nim śliwki. Całość dokładnie polej polewą czekoladową. Ciasto pijana śliwka możesz posypać posiekanymi orzechami, kandyzowaną skórką pomarańczy lub startą czekoladą. Gotowe!

Zobacz też:

"Owoc aniołów" ma masę witamin, ale w Polsce mało kto po niego sięga

​Idealny sposób na makaronowe resztki. choćby teściowa nie odważy się skrytykować

Jedz codziennie. Zmniejszysz problemy z pamięcią i ryzyko demencji

Idź do oryginalnego materiału