Na Boże Narodzenie zamiast kurczaka i wieprzowiny. Podlaski smak, którego prawie nie znamy

ddb24.pl 11 godzin temu
Choć to listopad tradycyjnie kojarzy się ze Świętym Marcinem i gęsiną to pieczeń z tego ptaka to tradycyjna polska potrawa, która kojarzona jest też ze świętami Bożego Narodzenia. Niestety, Polacy – w tym mieszkańcy podlaskiego – wciąż jedzą śladowe ilości tego mięsa. Statystycznie przypada na jednego Polaka zaledwie 17–25 gramów rocznie. To zatrważająco mało, biorąc pod uwagę, iż Polska jest liderem w produkcji gęsi w Unii Europejskiej, a Podlaskie jest jednym z czterech wiodących województw w tej hodowli! Okazuje się, iż to, co jest uważane za produkt premium w Niemczech i Francji, u nas wciąż pozostaje rarytasem. Najwyższy czas to zmienić i włączyć gęsinę do świątecznego (i codziennego) menu! Podlaskie wśród liderów hodowli: gęś biała to nasza marka

Okazuje się, iż to, co jest uważane za produkt premium w Niemczech i Francji, u nas wciąż pozostaje rarytasem. Najwyższy czas to zmienić i włączyć gęsinę do świątecznego (i codziennego) menu! Polska produkcja gęsiny, oparta niemal w 90% na cenionej Gęsi Białej Kołudzkiej i jest ewenementem na skalę europejską. Produkcja skupia się głównie w czterech województwach, w tym w Podlaskiem, które w 2024 roku odpowiadało za hodowlę 152 tys. sztuk gęsi. Paradoks polega na tym, iż aż 70% krajowej produkcji (rekordowo 15 tys. ton) trafia na eksport. Największymi odbiorcami są Niemcy i Francja, które cenią polską gęś owsianą za jej unikalny, tradycyjny chów. Tuczenie owsem w końcowym etapie (trwającym min. 21 dni) nadaje mięsu niezwykłą delikatność, soczystość i korzystny profil tłuszczowy.


Jak podkreślał w wywiadach Dariusz Goszczyński, prezes Krajowej Rady Drobiarstwa:
Idź do oryginalnego materiału