Okazuje się, iż to, co jest uważane za produkt premium w Niemczech i Francji, u nas wciąż pozostaje rarytasem. Najwyższy czas to zmienić i włączyć gęsinę do świątecznego (i codziennego) menu! Polska produkcja gęsiny, oparta niemal w 90% na cenionej Gęsi Białej Kołudzkiej i jest ewenementem na skalę europejską. Produkcja skupia się głównie w czterech województwach, w tym w Podlaskiem, które w 2024 roku odpowiadało za hodowlę 152 tys. sztuk gęsi. Paradoks polega na tym, iż aż 70% krajowej produkcji (rekordowo 15 tys. ton) trafia na eksport. Największymi odbiorcami są Niemcy i Francja, które cenią polską gęś owsianą za jej unikalny, tradycyjny chów. Tuczenie owsem w końcowym etapie (trwającym min. 21 dni) nadaje mięsu niezwykłą delikatność, soczystość i korzystny profil tłuszczowy.
Jak podkreślał w wywiadach Dariusz Goszczyński, prezes Krajowej Rady Drobiarstwa:


![Dzień Kultur Europejskich w Starym Ogólniaku. Młodzież zaprezentowała różne kraje [zdjęcia]](https://tkn24.pl/wp-content/uploads/2025/11/Dzien-Kultur-Europejskich-w-Starym-Ogolniaku.-Mlodziez-zaprezentowala-rozne-kraje-11.jpg)










