Małdrzyki krakowskie Ewy Wachowicz z kilku składników. Mało kto o nich słyszał, a są lepsze niż racuchy

g.pl 1 tydzień temu
Małdrzyki krakowskie to przysmak, który jest szeroko znany w Małopolsce, zwłaszcza w okolicach Krakowa. Dawniej przygotowywano je na bazie "małdrzyka" (inaczej "mądrzyka") - specjalnego rodzaju sera, który był wytwarzany ze słodkiego mleka. Dziś przepis wciąż jest chętnie wykorzystywany, jednak do przygotowania placuszków używa się twarogu - najlepiej tłustego lub półtłustego - który zapewnia idealnie kremową konsystencję.
Przepis na małdrzyki jest bardzo prosty i sprawdzi się w sytuacji, gdy mamy ochotę na słodkie śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia. Przygotowanie zajmuje chwilę, a przysmak świetnie smakuje w różnych wariantach - z dżemem, miodem, świeżymi owocami, cukrem pudrem lub miodem. Placuszki można spakować do lunchboxa jako drugie śniadanie do szkoły lub pracy.


REKLAMA


Zobacz wideo Szybki przepis na chrupiące placki z cukinii


Małdrzyki - przepis Ewy Wachowicz na znakomitą przekąskę. Poznaj listę potrzebnych składników
jeżeli lubisz proste, szybkie i przede wszystkim - smaczne przekąski, to musisz wypróbować małdrzyki z przepisu Ewy Wachowicz. Do ich przygotowania będziesz potrzebować następujących składników:


1/2 kg twarogu tłustego lub półtłustego
2 jajka
1 łyżka masła
25 g mąki pszennej
1 łyżeczka cukru waniliowego
skórka starta z 1 cytryny
masło klarowane do smażenia


Małdrzyki - przepis. Przysmak przygotujesz zgodnie z poniższą instrukcją
Jak z wymienionych składników zrobić smakowite krakowskie małdrzyki? Przepis jest następujący:


Twaróg przekładamy do dużej miski
Dodajemy jedno całe jajko i jedno żółtko
Miksujemy na gładką masę
W międzyczasie w rondelku roztapiamy masło
Gdy masło przestygnie, wlewamy je do miski z serem
Dodajemy cukier waniliowy i skórkę cytrynową
Masę ponownie miksujemy
Do zmiksowanej masy dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy do połączenia się składników


Jak zrobić małdrzyki? Ten przepis jest idealny dla początkujących kucharzy
Gdy masa jest gotowa, to pozostaje nam tylko smażenie placuszków. Jak zrobić małdrzyki na maśle klarowanym?


Masło roztapiamy na patelni, a gdy się nagrzeje, nakładamy porcje ciasta, formując kształt racuchów
Smażymy z obu stron do zarumienienia
Gotowe placuszki zdejmujemy z patelni i układamy na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu


Małdrzyki podajemy z ulubionymi dodatkami, np. cukrem pudrem i owocami. jeżeli chcemy, aby nasze danie było jeszcze bardziej słodkie, to możemy polać je np. sosem czekoladowym lub dodać bitą śmietanę. Zamiast skórki z cytryny, można użyć też skórki pomarańczowej. W takim wydaniu placuszki będą miały przyjemnie orzeźwiający aromat.


Zobacz też: Weź 2 kg łopatki i wsadź do słoików. niedługo sobie podziękujesz. Receptura babci z przepiśnika
Idź do oryginalnego materiału